Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Εκεί όπου σοβεί η παγκόσμια ένταση - Αποστολή στα σύνορα Νοτίου και Βορείου Κορέας

 
 
Χιλιάδες στρατιώτες και εκατομμύρια ενεργές νάρκες, εκατοντάδες φυλάκια και ένας μήκους 241 χλμ φράχτης, ηχεία στραμμένα στον «εχθρό», παγίδες έτοιμες να ανατιναχτούν σε περίπτωση εισβολής αλλά και τουριστικά σουβενίρ (προερχόμενα μάλιστα από τη Βόρεια Κορέα) έρχονται να θυμίσουν στον επισκέπτη... ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ
 

Της Έρης Πανσεληνά

Το «Έθνος» βρέθηκε πάνω στο σύνορο που χωρίζει τις δύο Κορέες. Στη πρώτη γραμμή, από την οποία ένας νέος (παγκόσμιος;) πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Εκεί όπου οι «αντίπαλοι» κοιτιούνται κυριολεκτικά στα μάτια, με το όπλο παρά πόδα και το «στόχο» σε απόσταση αναπνοής. Και μπορεί οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν να κρούουν τις σειρήνες του πολέμου από… απόσταση ασφαλείας, αλλά στη λεγόμενη DMZ (Demilitarized Zone), την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας που παρά το όνομά της φιλοξενεί χιλιάδες στρατιώτες και εκατομμύρια ενεργές νάρκες από τον πόλεμο του 1950-1953, οι δύο «εχθροί» στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον σε απόσταση μερικών μέτρων.

 

Η ουδέτερη ζώνη βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σεούλ. Δημιουργήθηκε για να αποτρέψει μια νέα πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες να σημειωθεί ότι δεν βρίσκονται σε ειρήνη αλλά σε κατάσταση ανακωχής. Οδηγώντας μόλις μισή ώρα έξω από την καρδιά της υπερσύγχρονης και εύπορης νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, που θυμίζει στα πάντα, από τις υποδομές και την οικονομία μέχρι την ψυχαγωγία και τη μόδα, μια τεράστια μητρόπολη της Δύσης, είναι εμφανές ότι η χώρα βρίσκεται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Το βλέμμα τραβάνε οι ψηλοί φράχτες που αρχίζουν να υψώνονται κατά μήκος της δυτικής ακτής, από το σημείο όπου αρχίζει να γίνεται ορατό το βορειοκορεατικό τμήμα.

Από εκεί και πέρα, η διαδρομή μας προς την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη συνεχίζεται σαν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 2 εκατ. ανθρώπους και χώρισε αναρίθμητες οικογένειες.

Περισσότερα στο Έθνος που κυκλοφορεί

(Φωτό: AP Photo/Ahn Young-joon)

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER