Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Εκλογές στην Τσεχία: Αβεβαιότητα φέρνει η νίκη του "τσέχου Τραμπ"

 
 
Ο λαϊκιστής Αντρέι Μπαμπίς αναμένεται να είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία
 

Για δεύτερη και τελευταία ημέρα ψηφίζουν σήμερα οι Τσέχοι, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να βγάλει νικητή τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, ανοίγοντας, έτσι, μία περίοδο αβεβαιότητας για τη χώρα.

 

Ο "τσέχος Τραμπ", όπως αποκαλείται και το λαϊκιστικό του κίνημα ANO, αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να λάβουν ποσοστό μεταξύ του 25% και 30% με τον επιχειρηματία να λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τα κόμματα, ωστόσο, που θα απαρτίζουν αυτόν τον κυβερνητικό σχηματισμό είναι δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς 9 είναι αυτά που αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή.

Δυσκολότερες γίνονται οι προβλέψεις με δεδομένο το γεγονός ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα θέτουν ως όρο συγκυβέρνησης με το ΑΝΟ, να μην είναι πρωθυπουργός ο Babis, κάτι που ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχτεί.

Ο Μπάμπις μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του προέδρου Μίλο Ζέμαν, ο οποίος θα αναθέσει αρχικά στον νικητή των εκλογών να αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού και στη συνέχεια θα ορίσει τον ηγέτη της μελλοντικής κυβέρνησης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 14.00 τοπική ώρα.

Καθώς δεν θα υπάρχουν exit-polls, τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίς το βράδυ.

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Petr David Josek

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER