Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη συνοριακή δύναμη στη Συρία

 
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ για το θέμα είναι "αντιφατική" και "ενάντια στη συμμαχία της με την Τουρκία"
 

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα πως η άρνηση της Ουάσινγκτον ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια συνοριακή δύναμη στη Συρία είναι «σημαντική», όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή εφόσον οποιαδήποτε δύναμη απειλήσει τα σύνορά της.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ για το θέμα είναι "αντιφατική" και "ενάντια στη συμμαχία της με την Τουρκία". Υποστήριξε επίσης ότι η στάση της Άγκυρας είναι "σαφής και ξεκάθαρη" και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και των συνόρων της.

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή αφού ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές, στις οποίες επικρατεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, να δημιουργήσουν μια νέα συνοριακή δύναμη 30.000 μελών.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να αποσαφηνίσει το θέμα και πρόσθεσε πως η κατάσταση είχε «περιγραφεί εσφαλμένα».

«Η δήλωση αυτή είναι σημαντική, όμως η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε οποιονδήποτε σχηματισμό ο οποίος θα απειλήσει τα σύνορά της», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Τίλερσον.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network