Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Επανεξελέγη ο Κενυάτης πρόεδρος. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

 
 
Ο Ουχούρου Κενυάτα επανεξελέγη πρόεδρος με το 54,27% των ψήφων (εκλογική επιτροπή). Ο Κενυάτα τείνει κλαδί ελαίας στον Οντίνγκα
 

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία συγκεντρώνοντας το 54,27% των ψήφων, έναντι 44,74% του βασικού του αντιπάλου Ράιλα Οντίνγκα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκλογική επιτροπή της χώρας. «Ανακηρύσσω επομένως τον Ουχούρου Κενυάτα (...) εκλεγμένο πρόεδρο», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ουαφούλα Τσεμπουκάτι.

 

Η κενυατική αντιπολίτευση αμφισβητεί εξαρχής τα επίσημα αποτελέσματα και καταγγέλλει νοθεία μεγάλης κλίμακας. Ο Κενυάτα έτεινε κλάδο ελαίας στην αντιπολίτευση αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, καλώντας να υπάρξει εθνική ενότητα και ηρεμία στη χώρα εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης πολιτικής ατμόσφαιρας.

Σας τείνω το χέρι, τείνω το χέρι σε όλους τους υποστηρικτές σας

«Σας τείνω το χέρι, τείνω το χέρι σε όλους τους υποστηρικτές σας», ανέφερε ο Κενυάτα απευθυνόμενος στον Οντίνγκα. «Προς τα αδέλφια μας, τους άξιους αντιπάλους μας: δεν είμαστε εχθροί, είμαστε όλοι πολίτες της ίδιας δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος Κενυάτα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αναταραχές. Η αστυνομία της Κένυας έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων λίγο αργότερα προκειμένου να διαλύσει διαδηλωτές στην πόλη Κισούμου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης, καθώς και στη Μαδάρε, μια παραγκούπολη στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Πέραν των επεισοδίων υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες στη Μαδάρε

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Κένυα, Ράιλα Οντίνγκα, είχε δηλώσει από αμέσως μετά τις κάλπες ότι απορρίπτει τα μερικά αποτελέσματα που έδωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης.

Εξάλλου, άνδρες της κενυατικής αστυνομίας σκότωσαν την Τετάρτη δύο διαδηλωτές στην παραγκούπολη Μαδάρε του Ναϊρόμπι κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν αφού η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 8 Αυγούστου

«Ανήκαν σε μια ομάδα που διαδήλωνε στον τομέα αυτό και αστυνομικοί στάλθηκαν επιτόπου για να αποκατασταθεί η τάξη. Μας αναφέρθηκε ότι πολλοί από αυτούς ήταν κλέφτες που επωφελούνταν από την κατάσταση (...) Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν», ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/ Amos Aura

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER