Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Η Γαλλία λέει αντίο στον Τζόνι Χαλιντέι σε μια 'ροκ' κηδεία με τιμές ήρωα

 
 
Με μεγαλοπρέπεια αποχαιρετούν οι Γάλλοι τον αγαπημένο τους ροκά. Είναι η πρώτη φορά που θα αποδοθούν ανάλογες τιμές μετά την κηδεία του Βικτόρ Ουγκό πριν από 132 χρόνια
 

Η νεκρώσιμη πομπή Τζόνι Χαλιντέι, ακολουθούμενη από εκατοντάδες μοτοσικλετιστές, άρχισε να κατεβαίνει τη λεωφόρο των Ηλυσίων, περνώντας μπροστά από δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές του που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να αποχαιρετίσουν το ίνδαλμά τους.

 

Η πομπή, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους που τραγουδούσε γνωστά τραγούδια του Χαλιντέι, θα κατευθυνθεί στην εκκλησία της Μαντελέν. Εκεί θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, παρουσία των μελών της οικογένειάς του, πολλών καλλιτεχνών και πολιτικών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει έναν σύντομο, ύστατο χαιρετισμό στον θρυλικό τραγουδιστή, από το κεφαλόσκαλο της εκκλησίας. Παρόντες στην εκκλησία θα είναι επίσης η πρώην σύζυγός του Σιλβί Βαρτάν, ο γιος του Ντέιβιντ Χαλιντέι και η κόρη του Λορά Σμετ.

Με τη συνεργασία όλων: της Γαλλικής Προεδρίας, του Δημαρχείου Παρισίων, της Αστυνομίας, η κηδεία του Τζόνι Χαλιντέι θα έχει κάτι το πρωτοφανές και το ανεπανάληπτο.

 

Στη σκηνή που έχει στηθεί στα σκαλιά της εκκλησίας, μουσικοί που συντρόφευσαν τον Τζόνι στο καλλιτεχνικό ταξίδι του παίζουν γνωστά κομμάτια του, όπως το Toute la musique que j'aime.

Ο μόνος «κοινός θνητός» στον οποίο η Γαλλία έχει προσφέρει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων για τη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν ο Βίκτωρ Ουγκό, 132 χρόνια πριν ( 22 Μαϊου του 1885).

 

Ήταν επιθυμία του Τζόνι να είναι «όσο το δυνατόν πιο κοντά στον λαό και τους οπαδούς του», εξήγησε ο παραγωγός του Σεμπαστιάν Φαράν που συμμετείχε ενεργά στην όλη οργάνωση.

Η μουσική από τα τραγούδια του Τζόνι θα συνοδεύουν την πορεία.

Όταν η ακολουθία φθάσει στην πλατεία Κονκόρντ θα στρίψει αριστερά (Rue Royale) για να φθάσει στην εκκλησία της «Μαντελέν», όπου και θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία παρουσία 500 περίπου προσκεκλημένων.

Η Μαντελέν είναι μια ιδιότυπη εκκλησία που θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό, με αέτωμα στην πρόσοψη που στηρίζεται σε οκτώ κολόνες κορινθιακού ρυθμού. Το κτίσιμό της ξεκίνησε το 1806 από τον Ναπολέοντα, για «τη δόξα του στρατού του» για να καταλήξει σήμερα εκκλησία, μοναδική στο είδος της.

Εξωτερικά, από το κεφαλόσκαλο της εκκλησίας, ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει μια σύντομη ομιλία και έναν ύστατο χαιρετισμό στον «θρυλικό» για τους οπαδούς του τραγουδιστή.

 

Ύστερα από ολονύχτια σχεδόν προσπάθεια, οι τεχνικοί κατόρθωσαν να στήσουν μια εξέδρα (προστατευμένη λόγω της κακοκαιρίας), απ΄ όπου οι μουσικοί που συνόδευσαν για χρόνια τον Τζόνι Χαλιντέϊ θα παίζουν οργανικά και μόνο τη μουσική των τραγουδιών του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οπαδοί του Τζόνι που καταφθάνουν από όλα τα μέρη της Γαλλίας αναμένεται να είναι εκατοντάδες χιλιάδες και αυτό παρά την κακοκαιρία των ημερών.

Πολλοί άλλωστε έχουν φθάσει από χθες βράδυ στην πλατεία της «Μαντελέν», όπου και προτίμησαν να κοιμηθούν στα αμάξια τους, προκειμένου να έχουν πρώτη θέση δίπλα από την εξέδρα των μουσικών που θα ξεκινήσουν τις πρόβες νωρίς το πρωί.

Η σορός του Τζόνι Χαλλιντέι θα αποχωρήσει με ιδιωτική πτήση για το νησί Σεν Μπαρτελεμί στις γαλλικές Αντίλλες, όπου και θα ενταφιασθεί τη Δευτέρα, στο μικρό κοιμητήριο του νησιού.

Ήταν και αυτό μια επιθυμία του Τζόνι, την οποία με δυσκολία αποδέχονται οι πιο φανατικοί οπαδοί που θα ήθελαν να τον είχαν στο Παρίσι, και που αναγνωρίζουν ότι αναγκαστικά «ανοίγουν οι δρόμοι» για το Σεν Μπαρτελεμί ...

 

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER