Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Καταρρέει το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία - Πρώτο κόμμα το κίνημα 'Πέντε Αστέρων'

 
 
Στο 29,5% το κίνημα Πέντε αστέρων, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. Κανένα κόμμα ή συμμαχία, όμως, δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία (Demopolis)
 

Ποσοστό 29,5% στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών λαμβάνει, σύμφωνα με έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Demopolis, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, σε αυτή την φάση -βάσει των γκαλοπ- είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ακολουθούν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 16% και η Λέγκα με 14%.

 

Το αριστερό κίνημα "Ελεύθεροι και Ίσοι" βρίσκεται στο 6% και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας στο 4,8%. Κανένα κόμμα ή συμμαχία, πάντως, δεν δείχνει να μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Κάτι που απαιτεί τουλάχιστο το 40% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, προηγείται με το 36%, ενώ η κεντροαριστερά εξασφαλίζει το 27% της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκόπων, το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι ισχυρότερο στον ιταλικό Νότο, η κεντροδεξιά στον Βορρά, και η κεντροαριστερά (η οποία περνά, αναμφίβολα, μια δύσκολη φάση), διατηρεί ένα κάποιο προβάδισμα στις ευρύτερες περιοχές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια.

Το 67% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των κομμάτων, το 25% ότι θα βαρύνουν, κυρίως, οι υποψήφιοι της κάθε περιφέρειας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Gregorio Borgia, File

 
Περισσότερα: Ιταλία

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER