Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κονγκό: Αστυνομικοί διέκοψαν εκκλησιαστική λειτουργία και συνέλαβαν 12 παιδιά

 
 
Oι άνδρες των αρχών ασφαλείας εισέβαλαν στον ναό με πυροβολισμούς στον αέρα και δακρυγόνα και συνέλαβαν 12 παιδιά, μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας ενόψει των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα
 

Με πυροβολισμούς στον αέρα και δακρυγόνα οι αρχές ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διέλυσαν εκκλησιαστική λειτουργία στο κέντρο της πρωτεύουσας Κινσάσα, όπου έχουν προγραμματισθεί διαδηλώσεις κατά της παράτασης της θητείας του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, ύστερα από κάλεσμα της κοινότητας των Καθολικών. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) συνελήφθησαν δώδεκα παιδιά, μέλη χορωδίας της εκκλησίας.

 

Οι Καθολικοί έχουν καλέσει για σήμερα σε «ειρηνικές πορείες», ένα χρόνο μετά την ακριβή ημερομηνία που είχε υπογραφεί, υπό την αιγίδα των επισκόπων της εκκλησίας, η συμφωνία που προέβλεπε τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη του 2017, ως βήμα για την αποχώρηση του Καμπίλα από την εξουσία.

Σύμπασα η αντιπολίτευση και η κοινωνία των πολιτών, που αξιώνει την απομάκρυνση του Καμπίλα, είχε συνταχθεί στο κάλεσμα στις ειρηνικές πορείες, που όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση έχουν απαγορευθεί από τις αρχές της ΛΔ του Κονγκό.

«Τη στιγμή που προσευχόμασταν, οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στον περίβολο της εκκλησίας και άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στην εκκλησία», όπου ετελείτο η λειτουργία, τόνισε ένας πιστός της ενορίας του ΣαΝ Μισέλ, στην κοινότητα Μπανταλούνγκουα.

Ίδια επιχείρηση με δακρυγόνα πραγματοποιήθηκε και στον καθεδρικό ναό της Λιγκουάλα, λαϊκού προαστίου στα βόρεια της Κινσάσα, αμέσως μετά την άφιξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φέλιξ Τσισεκέντι, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πηγές.

Οι αρχές έχουν διακόψει τη σύνδεση στο διαδίκτυο, «για λόγους ασφαλείας», εν όψει των διαδηλώσεων, ενώ έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας και στρατιώτες μπροστά από τις εκκλησίες και σε στρατηγικά σημεία στην Κινσάσα. Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για «κυκλοφορία όπλων» με σκοπό την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος.

(Φωτογραφία: AP / John Bompengo)

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER