Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Λίβανος: Στο Παρίσι εντός των επόμενων 48 ωρών ο Χαρίρι

 
 
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου αναμένεται να αναχωρήσει από το Ριάντ για το Παρίσι εντός 48ώρου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βηρυτό για να υποβάλλει επισήμως την παραίτησή του, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στο περιβάλλον του
 

Ο Σαάντ Χαρίρι "αποδέχτηκε την πρόταση" που του έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να μεταβεί στη Γαλλία, αλλά η ημερομηνία της άφιξής του στη χώρα εξαρτάται από τον ίδιο, δήλωσε σήμερα από το Ριάντ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

 

Ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πληροφορήθηκε την εξέλιξη αυτή, όπως διευκρίνισε σε δημοσιογράφους του AFP ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν την ώρα που οι αρχές του Λιβάνου κατηγορούν το Ριάντ ότι κρατάει τον Χαρίρι χωρίς την θέλησή του.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε στο μεταξύ με ανάρτηση στο Twitter ότι ελπίζει η πολιτική κρίση στη χώρα του να ξεπεράστηκε έπειτα από την απόφαση του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Χαρίρι να αποδεχτεί πρόταση του Γάλλου προέδρου και να επισκεφθεί το Παρίσι.

Σύμφωνα με προεδρικές πηγές, ο Αούν είπε ακόμη ότι ο Λίβανος παραμένει δεσμευμένος στην πολιτική του να μην αναμειγνύεται σε περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως σε εκείνες μεταξύ αραβικών χωρών.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ βυθίζοντας έτσι τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στη χώρα του. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγόρησε το Ριάντ ότι τον κρατάει παρά την θέλησή του.

Η παραίτησή του προκάλεσε διπλωματική κινητικότητα με τον πρόεδρο Μακρόν να απευθύνει πρόσκληση στον Χαρίρι να μεταβεί στο Παρίσι, τον γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν να μεταβαίνει στο Ριάντ και τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Λιβάνου να αναμένεται αύριο να συναντηθούν στη Μόσχα.

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER