Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Μοσκοβισί: Η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ

 
 
"Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει παρά μονάχα ένας κράτος-μέλος, που είναι η Ισπανία", ξεκαθάρισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Απόλυτη στήριξη Αναστασιάδη στον Ραχόι
 

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Καταλονία, εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Questions d'info" LCP-franceinfo-Le Monde-AFP, σχετικά με το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν ή όχι μια ανεξάρτητη Καταλονία, ο πρώην υπουργός απάντησε: «εκεί, τα πράγματα είναι αρκετά σαφή. Ας φανταστούμε ότι υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκείνη τη στιγμή, η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει παρά μονάχα ένα Κράτος μέλος που είναι η Ισπανία. Όμως μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει ανακηρυχθεί καμία ανεξαρτησία από την Καταλονία» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.

«Να μην μιλάμε για σενάρια πολιτικής φαντασίας» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Βαρκελώνη θα έπρεπε, σε εκείνη την περίπτωση, να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος περιέγραψε το μπραντ ντε φερ μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης ως μια «οδυνηρή υπόθεση» που πρέπει να «διευθετηθεί από τους Ισπανούς».

«Δεν εναπόκειται στις Βρυξέλλες, δεν εναπόκειται στο Παρίσι, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να διευθετηθεί από άλλους» υπογράμμισε απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης μετά τις «εικόνες» βίας αυτό το Σαββατοκύριακο, που «δικαιολογημένα σοκάρουν».

Η λύση «δεν μπορεί να είναι η αντιπαράθεση» και « μέσω του διαλόγου θα εξέλθουν από την κρίση, μονάχα μέσω του διαλόγου» κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Απόλυτη στήριξη Αναστασιάδη στον Ραχόι

Την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον Ισπανό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, ενάντια στις αποσχιστικές προσπάθειες της Καταλονίας και υπέρ μιας ενωμένης Ισπανίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε το απόγευμα της Πέμπτης μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «κατανοεί απόλυτα την ανάγκη για τήρηση της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας» και ότι «η Κύπρος θα προσφέρει σταθερή στήριξη στην ισπανική κυβέρνηση, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και σε όποιο άλλο διεθνές βήμα η Κύπρος συμμετέχει».

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ραχόι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο τελευταίος δήλωσε στον Ν. Αναστασιάδη ότι η ισπανική κυβέρνηση «στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειές του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη στις αρχές της ΕΕ και των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ραχόι, συμφώνησαν για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης των ηγετών των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιείτο στη Λευκωσία στις 9 με 10 Οκτωβρίου, υπό το φως και των κρίσιμων συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης. Συμφώνησαν επίσης, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πρώτο δεκαήμερα του Δεκεμβρίου.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Jean-Francois Badias)

 
Περισσότερα: Καταλονία, Κύπρος

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER