Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Νέες αποκαλύψεις-φωτιά από τον Ρεζά Ζαράμπ: Κατέθεσε πως 'λάδωνε' υπουργούς του Ερντογάν

 
 
Τριγμούς στο καθεστώς Ερντογάν προκαλεί η κατάθεση του τουρκο-ιρανού επιχειρηματία σε πολύκροτη δίκη στη Νέα Υόρκη, στην οποία παραδέχθηκε το χρηματισμό κορυφαίου υπουργού της τουρκικής κυβέρνησης
 

Ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας και έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι δωροδόκησε με 45 - 50 εκατ. ευρώ τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Τζαφέρ Τσάγλαγιαν το 2012 και το 2013, προκειμένου να τον διευκολύνει να «ξεπλύνει» χρήμα και να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

 

Ο Ζαράμπ ομολόγησε την ενοχή του σε επτά κατηγορίες ύστερα από συμφωνία με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, αφήνοντας  έτσι ως μοναδικό κατηγορούμενο στη δίκη που ξεκίνησε την Τρίτη τον Χακάν Ατίλα, πρώην στέλεχος της τουρκικής τράπεζας Turkiye Halk Bankasi, που φέρεται να έχει συνεργαστεί μαζί του παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη επτά άτομα, που βρίσκονται στην Τουρκία και διαφεύγουν της σύλληψης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Τσάγλαγιαν.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς στις ΗΠΑ, το κύκλωμα «ξέπλυνε» μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις παράνομες πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου αντί χρυσού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δίκη αυτή αγγίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οικογένεια, αλλά και την κυβέρνησή τους, καθώς ενδέχεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για διαφθορά και πιθανή συγκάλυψη. Από το περιβάλλον Ερντογάν γίνεται λόγος για σκευωρία, φωτογραφίζοντας για ακόμη μια φορά ως υπαίτιο τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ως "εγκέφαλο" της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ζαράμπ,  με ανάλογο τρόπο φέρεται να είχε εξασφαλίσει τη βοήθεια ενός ακόμη υπουργού,  του Εγεμέν Μπαγκίς, για την πραγματοποίηση των συναλλαγών μέσω της τράπεζας Aktif Bank.

Φωτό: Depo Photos via AP

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER