Κυριακή, 30 Απριλίου 2017
 
 
 
 

Μην τα χάσετε

 

 

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 11.000 νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αμάχων το 2015

 
 
 
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών στο Αφγανιστάν
 

Το 2015 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τους άμαχους στο Αφγανιστάν από το 2009, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να μετρά τον αριθμό των Αφγανών, νεκρών και τραυματιών, στη σύγκρουση.

 

Η σύγκρουση προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό 11.002 αμάχων το 2015, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2014, αναφέρει σήμερα ο ΟΗΕ στον ετήσιο απολογισμό του, που διευκρινίζει ότι 3.545 άμαχοι σκοτώθηκαν.

Ένα θύμα της σύγκρουσης στα τέσσερα ήταν παιδί το 2015, αύξηση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για αύξηση 37% του αριθμού των γυναικών που επλήγησαν για τη σύγκρουση. Ένα θύμα στα δέκα ήταν γυναίκα.

"Το κακό που προκλήθηκε στους άμαχους είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Νίκολας Χέισομ. "Καλούμε αυτούς που προκαλούν τα δεινά αυτά στον αφγανικό λαό να ενεργούν συγκεκριμένα για την προστασία των αμάχων και για τον τερματισμό των σφαγών και των ακρωτηριασμών".

Μάχες και επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αναφέρονται ως η κύρια αιτία θανάτου των αμάχων το 2015. Η έκθεση αναφέρει κυρίως τις επιδρομές των Ταλιμπάν στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα τη σύντομη κατάληψη της πόλης Κουντούζ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες. Απέναντί τους έχουν τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, δυνάμεις που δεν υπολογίζουν πλέον στη σημαντική υποστήριξη του ΝΑΤΟ επί του πεδίου μετά τον Δεκέμβριο του 2014 και το τέλος της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 247 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
comments powered by Disqus