Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Απαγορευμένη η ανωνυμία στο τουρκικό Διαδίκτυο

 
 
Την πρόσβαση στο δίκτυο περιήγησης Tor μπλόκαρε η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC
 

Πρώτα ήταν το Tweet, τώρα το Tor. Ο Ερντογάν τα έχει βάλει με το Διαδίκτυο, την κριτική και -κυρίως-με την ανωνυμία.

 

Η λήψη δραστικών  μέτρων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν δόθηκε η οδηγία στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) να κόψουν τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) τα οποία οι χρήστες χρησιμοποιούν προκειμένου να αποκρύψουν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται. Πολλοί είναι πλέον αυτοί που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στο Tor προκειμένου να αποφύγουν το μπλοκάρισμα.

Το Tor έχει  στόχο να αποκρύπτει τους ιστότοπους που επισκέπτονται οι χρήστες χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το σύστημα αυτό έχει γίνει δημοφιλές σε πολλές χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, όπου οι κυβερνήσεις είναι γνωστό ότι παρακολουθούν τι κάνουν και τι γράφουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο.

Η οργάνωση Turkey Blocks, η οποία καταγράφει τη λογοκρισία στο Ίντερνετ της γείτονος, αναφέρει ότι από την παρακολούθηση της κίνησης στο Tor προκύπτει πως το δίκτυο έχει αποκλειστεί ευρέως σε ολόκληρη την Τουρκία. Η οργάνωση ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από πληθώρα καταγγελιών από Τούρκους πολίτες, που ανέφεραν ότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο Tor.

Η Turkey Blocks αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία εξελιγμένα συστήματα στους ISP προκειμένου να εντοπίζει τους χρήστες που προσπαθούν να συνδεθούν στο Tor. Τα συστήματα αυτά επιθεωρούν πακέτα δεδομένων και εντοπίζουν τη χαρακτηριστική υπογραφή αυτών που προορίζονται για το Tor.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η οργάνωση, η τουρκική κυβέρνηση είχε διατάξει τις εταιρείες να αρχίσουν να μπλοκάρουν τα VPN και το Tor από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τις πιέσεις στους παρόχους να παρέχουν εβδομαδιαίες ενημερώσεις σχετικά με την επιτυχία των μέτρων.

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά του το BBC, η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER