Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Επίθεση στα Ηλύσια Πεδία: Φάκελο στην διεύθυνση ασφάλειας διέθετε ο δράστης

 
 
Πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο άνδρας που εμβόλισε το φορτηγάκι της αστυνομίας παρακολουθούνταν από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και διέθετε φάκελο "S"
 

Γνωστός στις αρχές και 'φακελωμένος' από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γαλλίας φαίνεται πως ήταν ο άνδρας που εμβόλισε το φορτηγό της αστυνομίας το μεσημέρι της Δευτέρας, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη, αλλά ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν τραυματίες. Τι σηματοδοτεί η αρχειοθέτηση υπό τον κωδικό "S" φάκελο στην οποία διέθετε ο Γάλλος δράστης.

 

Ο άνδρας είναι γαλλικής καταγωγής, γεννημένος στην Αρζεντέιγ, προάστιο νοτιοδυτικά του Παρισιού και βρισκόταν στο στόχαστρο της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής ασφάλειας. Ο δράστης που λέγεται πως είναι ηλικίας μεταξύ 31 και 33 ετών, έπεσε νεκρός έπειτα από τη σφοδρή έκρηξη, την οποία προκάλεσε όπως όλα δείχνουν φιάλη αερίου που είχε στο όχημα, μαζί με βαρύ οπλισμό. Συγκεκριμένα το δίκτυο BFMtv αναφέρει πως άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν από το φλεγόμενο όχημα σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών ο άνδρας πιθανότατα κατέληξε αμέσως μετά.

 

"Φαίνεται πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια από την πλευρά του ατόμου" επιβεβαίωσε λίγο μετά το περιστατικό ο εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών της γαλλικής κυβέρνησης.  Ο άνδρας οδηγούσε όπως όλα δείχνουν ένα Renault Megane, το οποίο και επιτάχυνε όταν βρέθηκε κοντά στο όχημα της αστυνομίας. Το πλησίασε από δεξιά και το εμβόλισε.

Το αρχείο "S" που αναφέρεται στον "κίνδυνο κατά της ασφάλειας του κράτους" είναι μια από τις κατηγοριοποιήσεις που χρησιμοποιούν οι γαλλικές αρχές εδώ και 40 χρόνια για τους ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι για μια σειρά από δραστηριότητες από το γαλλικό κράτος. Σε αυτή περιλαμβάνονταν ανήλικοι υπό εξαφάνιση, δραπέτες φυλακών, μέλη συμμοριών, άτομα στα οποία είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και αναρχικοί, οικολόγοι και άλλοι που δραστηριοποιούνται στον ακτιβισμό ή συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική.

 

Σε αυτό το φάκελο, οι αρχές περιέχουν φωτογραφία, στοιχεία του ατόμου, αλλά και τους λόγους για τους οποίους αυτός βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, η Le Monde ξεκαθαρίζει πως οποιοσδήποτε έχει τοποθετηθεί σε αρχείο με τον κωδικό "S" δεν μπορεί να συλληφθεί μόνο και μόνο με αυτή την αιτιολογία. Ουσιαστικά η κατηγοριοποίηση βοηθά τις αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση τυπικού ελέγχου των ατόμων αυτών, δίνοντας σήμα στους αστυνομικούς πως κάθε πληροφορία θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα πολύτιμη.

 

AP Photo/Thibault Camus

 
Περισσότερα: Γαλλία

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER