Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

FAZ: Πώς το ΔΝΤ τορπίλισε το συμβιβασμό Ελλάδας - δανειστών

 
 
Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει το παρασκήνιο μιας συμφωνίας που ήταν έτοιμη και τινάχτηκε στον αέρα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
 

Μια αποκαλυπτική είδηση έφερε στο φως η γερμανική FAZ, που δίνει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και δείχνει το Ταμείο ως υπαίτιου του ναυαγίου μιας συμφωνίας. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν έτοιμος να κάνει πρόταση στην Αθήνα που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων.

 

"Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια" είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις στην FAZ.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος: "Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω".

Η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τους συγγραφείς του άρθρου να αναρωτιούνται πως είναι δυνατό για την τύχη της Ευρώπης αποφασίζει τελικά ένας Οργανισμός που δεν εκπροσωπεί κάποιο συγκεκριμένο έθνος.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 
Περισσότερα: ΔΝΤ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER