Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Φινλανδία: Φυλάκιση σε νεοναζιστή για επίθεση σε ακτιβιστή

 
 
Το θύμα δέχτηκε κλωτσιά στον θώρακα, έπεσε στο έδαφος και χτύπησε στο κεφάλι. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα
 

Ένας 26χρονος Φινλανδός, μέλος νεοναζιστικής οργάνωσης, καταδικάστηκε την Παρασκευή από δικαστήριο του Ελσίνκι σε ποινή διετούς φυλάκισης για βίαιη επίθεση που διέπραξε κατά την διάρκεια διαδήλωσης ενάντια σε έναν ακτιβιστή του αντιρατσιστικού κινήματος, ο οποίος στην συνέχεια υπέκυψε στα τραύματα του, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Το δικαστήριο καταδίκασε τον 26χρονο Γιέσε Τορνιάινεν για «βιαιοπραγία» και όχι για «ανθρωποκτονία», σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της φινλανδικής πρωτεύουσας ο κατηγορούμενος, συμμετείχε σε πορεία της νεοναζιστικής οργάνωσης Κίνημα Αντίστασης της Φινλανδίας και κλώτσησε στο θώρακα τον Γίμι Καρτούνεν, 28 ετών, όταν εκείνος έφτυσε ως αποδοκιμασία προς τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ο Καρτούνεν έχασε την ισορροπία του από την κλωτσιά που δέχθηκε και το κεφάλι του χτύπησε στο έδαφος. Απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα, την 16η Σεπτεμβρίου, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι ιατροί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle, κατέθεσαν ότι η επίθεση ενδεχομένως να μην είχε αυτή την μοιραία έκβαση, αν το θύμα δεν είχε φύγει από το νοσοκομείο παρά την αντίθετη συμβουλή των ιατρών, δεν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών και είχε ακολουθήσει την φαρμακευτική του αγωγή.

Ο Τορνιάινεν ομολόγησε την επίθεση, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν προκάλεσε τον θάνατο του Καρτούνεν.

Ένα βίντεο που κινηματογραφήθηκε από την νεοναζιστική οργάνωση, δείχνει το θύμα να κείτεται στο οδόστρωμα και μια μικρή λίμνη αίματος να σχηματίζεται πίσω από το κεφάλι του.

Η εισαγγελέας Άνζα Ρίτα Ρίνκινεν που είχε εισηγηθεί ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πεντέμισι ετών, εξέφρασε την απογοήτευση της για την ετυμηγορία του δικαστηρίου που δεν έλαβε επαρκώς υπόψη του τα πολιτικά κίνητρα της επίθεσης. Τόνισε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

«Μια πράξη βίας ενάντια σε ένα άτομο που σήκωσε το ανάστημα του σε μια ρατσιστική υποκίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα. Θεωρούμε ότι το θύμα ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο», δήλωσε η Ρίνκινεν στο Yle.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER