Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Γαλλία: Νέος νόμος απαγορεύει στα μοντέλα να εργαστούν χωρίς χαρτί γιατρού

 
 
Η νέα γαλλική νομοθεσία για την καταπολέμηση της προώθησης ανθυγιεινών σωμάτων θα απαιτήσει από τα μέσα ενημέρωσης να δηλώνουν ποιες φωτογραφίες έχουν υποστεί αλλοιώσεις μέσω ειδικών προγραμμάτων
 

Τα επίδοξα μοντέλα των γαλλικών επιδείξεων μόδας υποχρεούνται να παρουσιάζουν στο εξής χαρτί από γιατρό που να επιβεβαιώνει ότι δεν είναι «ανθυγιεινά» αδύνατες.

 

Αυτό υπαγορεύει το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε την Παρασκευή από το γαλλικό κοινοβούλιο (σε συνέχεια της σχετικής νομοθεσίας του Απριλίου 2015) και το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανησυχία στον χώρο της μόδας για τα φαινόμενα νευρικής ανορεξίας και την προβολή ανθυγιεινών λεπτών σωμάτων μέσω των media ως προτύπων ομορφιάς.

"Η έκθεση των νέων σε κανονιστικές και μη ρεαλιστικές εικόνες σωμάτων τούς οδηγεί σε αυτό-υποτίμηση και έλλειψη αυτοεκτίμησης που μπορεί να επηρεάσει την υγεία (σωματική και ψυχολογική) τους" δήλωσε σχετικά με το θέμα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Marisol Touraine.

Μια διάταξη του νόμου που θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο υποχρεώνει τα περιοδικά και τα άλλα έντυπα να χρησιμοποιούν την ένδειξη «επεξεργασμένη» ("photographie retouchée") για όσες φωτογραφίες που έχουν υποστεί αλλοιώσεις με ειδικό πρόγραμμα, όπως πχ το «Photoshop».

Οι Γάλλοι ιατροί καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στον Δείκτη Σωματικής Μάζας των μοντέλων και να αποφαίνονται, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος του μοντέλου για το εάν αυτό πληροί τα απαραίτητα κριτήρια να εργαστεί και να προβάλλεται ως ένα "υγιές" σώμα.

Οι ποινές για όσα πρακτορεία μοντέλων αγνοήσουν τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας είναι πολύ αυστηρές με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν μέχρι 6 μίνες ποινή φυλάκισης και πρόστιμα που φτάνουν τα 75.000 ευρώ.

 

(Με πληροφορίες από Guardian, BBC, φωτογραφία: AP Photo/Jacques Brinon, Alberto Pellaschiar)

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER