Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Λαβρόφ για κυπριακό: Το σύστημα των εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό

 
 
H πιο αποτελεσματική εγγύηση για την Κύπρο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ. "Υπάρχει στενότατη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας για το Κυπριακό" αναφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης
 

Σημερινό ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει ότι η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, έγινε κατόπιν αιτήματος του Κυπρίου Προέδρου, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

 

Το σύστημα των εγγυήσεων «αποτελεί αναχρονισμό», είπε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ στον πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Η Μόσχα θεωρεί ότι στη μεταβατική περίοδο η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι η Μόσχα δια του κ. Λαβρόφ επαναβεβαίωσε για τη συνεχή της υποστήριξη στις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η Ρωσία, προστίθεται, θα στηρίξει λύση την οποία οι ίδιοι οι Κύπριοι θα επιλέξουν.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι «η Μόσχα πιστεύει πως ένα μοντέρνο, ανεξάρτητο κράτος δεν έχει ανάγκη από έξωθεν εγγυητές».

Αναστασιάδης: Υπάρχει στενότατη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας για το Κυπριακό

 

Με τη φράση «ουδέν αναληθέστερον» διαψεύδει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τα περί κρίσης ή διαφωνίας στις σχέσεις Λευκωσίας και Αθήνας. «Αντίθετα, υπάρχει στενότατη συνεργασία και συνεπώς τα όσα πλάθονται, για να δικαιολογούν κάποιοι την κριτική, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Αναστασιάδης εκτιμά ότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Άγκυρα σε λύση του Κυπριακού. Η προοπτική κάλυψης σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας και της μετεξέλιξής της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο να προβεί στις αναγκαίες παραχωρήσεις που θα καταστήσουν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας, όπως σημειώνει.

Ο ίδιος μιλάει για την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά σημειώνει ότι θα αποδεχτεί μια μεταβατική περίοδο για την υλοποίησή της και δηλώνει ότι ζητεί ισχυρό ψήφισμα από τον ΟΗΕ ώστε η Άγκυρα να μην υπαναχωρήσει.

Τέλος, για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ο Πρόεδρος της Κύπρου διαμηνύει ότι πρώτα πρέπει να κατατεθούν χάρτες με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και μετά να διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη.

 
Περισσότερα: Κύπρος

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER