Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ο Σταϊνμάιερ, νέος πρόεδρος της Γερμανίας

 
 
"Έχω πίστη σ' αυτόν ότι θα οδηγήσει τη χώρα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς", δήλωσε η Μέρκελ. "Μήνυμα ελπίδας" κατά τον Αλέξη Τσίπρα
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της χώρας. Πρόκειται για τον 12ο πολιτικό που αναλαμβάνει το σε, κατά κύριο λόγο, εθιμοτυπικό αξιώματα στην μεταπολεμική εποχή.

 

Ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τον προηγούμενο μήνα, πήρε 931 από τις 1.239 έγκυρες ψήφους από τους βουλευτές και τους αντιπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Υπήρχαν, επίσης, 103 αποχές και 14 άκυρα.

Κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ, όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν, με εξαίρεση τα μέλη του γνωστού για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AFD). Το τελευταίο είχε "κατεβάσει" τον δικό του υποψήφιο για την προεδρία, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους.

"Έχω πίστη σ' αυτόν ότι θα οδηγήσει τη χώρα μας σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς", ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεγράφημά του συνεχάρη τον Σταϊνμάιερ και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί τη Μόσχα.

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 18 Μαρτίου, όταν θα παραιτηθεί ο νυν πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ.

Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Τα συγχαρητήρια του στον νέο Γερμανό πρόεδρο εξέφρασε, με αναρτήσεις του στο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας. "Συγχαρητήρια στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αποτελεί μήνυμα ελπίδας, ενότητας και στήριξης σε δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες, σε μια στιγμή που η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Μέσω twitter σχολίασε την εκλογή Σταϊνμάιερ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Θέλω να συγχαρώ τον Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας σπουδαίος Ευρωπαίος πολιτικός", έγραψε.

Δήλωση μέσω twitter και από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου: "Η εκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι μία ακτίνα ελπίδας για τις δημοκρατικές αξίες που οφείλει να προασπίσει η Ευρώπη".

Πηγή: Reuters

 
Περισσότερα: Γερμανία

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER