Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ο Τραμπ στα χακί εξαγγέλλει αύξηση στρατιωτικών δαπανών

 
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στοχεύει να "αναμορφώσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις" με μια μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών
 

Φορώντας ένα στρατιωτικό μπουφάν του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και ένα μπλε καπέλο του μπέιζμπολ, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε την Παρασκευή μια ναυτική βάση και δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 

Όπως τόνισε σε ομιλία που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν "το μεγαλύτερο ναυτικό που είχαν ποτέ", για να "προβάλλει την αμερικανική ισχύ σε μακρινά μέρη". "Χρειαζόμαστε επίσης κι άλλα αεροσκάφη, σύγχρονες δυνατότητες και μεγαλύτερα επίπεδα ισχύος" συμπεριλαμβανομένων και μέσων για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου, είπε.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στοχεύει να "αναμορφώσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις" με μια μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Έχει ήδη πει ότι θέλει ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει 350 πλοία και υποβρύχια τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας των στόχο των 310 πλοίων που είχε θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα, από το σημερινό επίπεδο των 274 πλοίων.

"Συζήτησα με αξιωματικούς του Ναυτικού και στελέχη της βιομηχανίας (των ναυπηγείων) τα σχέδιά μου να γίνει μια μεγάλη επέκταση του στρατιωτικού μας στόλου, συμπεριλαμβανομένων των 12 αεροπλανοφόρων που χρειαζόμαστε" τόνισε ο Τραμπ.

"Έπειτα από χρόνια μείωσης των στρατιωτικών δαπανών που εξασθένισε την άμυνά μας, θέλω να προχωρήσω σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών στην ιστορία" υπογράμμισε.

Το αμερικανικό ΠΝ μετρά σήμερα 10 αεροπλανοφόρα που θα γίνουν 11 όταν το Τζέραλντ Φορντ, το νεότερο γιγαντιαίο πλοίο του είδους, τεθεί σε υπηρεσία τους προσεχείς μήνες. Το κόστος για τη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου αυτού υπολογίζεται στα 12,9 δισ. δολάρια.

Το αμερικανικό ΠΝ ζήτησε τον Δεκέμβριο να ενισχυθούν οι δυνάμεις του επικαλούμενο το γεγονός ότι οι δυνητικοί του αντίπαλοι αποκτούν περισσότερα και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Ζήτησε να αποκτήσει 355 πλοία, ανάμεσά τους 12 αεροπλανοφόρα.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον παρωχημένος, λόγω της εξέλιξης των οπλικών συστημάτων εναντίον σκαφών επιφανείας χωρών όπως η Ρωσία ή η Κίνα. Τα αεροπλανοφόρα είναι πλέον πιο ευάλωτα και άρα δεν μπορούν να πλησιάζουν τις ακτές αρκετά ώστε τα αεροσκάφη που μεταφέρουν να είναι σε θέση πλήττουν χερσαίους στόχους, εξηγούν. Οι ίδιοι ειδικοί λένε πως τα υποβρύχια είναι πολύ περισσότερο μια επιλογή για το μέλλον, αφού έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν εχθρικές ακτές και να εκτοξεύουν πυραύλους ή να αναπτύσσουν μη επανδρωμένα χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

 

 

Πηγή φωτογραφιών: AP Images / Pablo Martinez Monsivais

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER