Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ο τυφώνας Enawo απειλεί την παγκόσμια παραγωγή βανίλιας

 
 
Το νησί της Μαδαγασκάρης παράγει σχεδόν τη μισή ποσότητα βανίλιας στον κόσμο και οι πρόσφατες καταστροφές έπληξαν αποφασιστικά τις καλλιέργειες
 

Οι παραγωγοί βανίλιας στο τροπικό νησί της Μαγαδασκάρης ανακοίνωσαν ότι ο κυκλώνας που σκότωσε 78 άτομα την περασμένη εβδομάδα επίσης κατέστρεψε και περίπου 30 τοις εκατό των καλλιεργειών του φυτού του μεγαλύτερου παραγωγού της παγκόσμια.

Οι πολύτιμοι καρποί του φυτού βρίσκονται υπό ένοπλη προστασία στο νησί αφότου οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν από περίπου 20 δολάρια (18,8 ευρώ) το κιλό το 2010 στα 500 περίπου δολάρια (471 ευρώ) το κιλό πέρυσι.

 

Μια Αμερικανίδα έμπορος που προμηθεύει υλικά στις αλυσίδες σούπερμαρκετ βιολογικών τροφών Trader Joe's και Whole Foods καθώς και στην αλυσίδα καφενείων Starbucks είπε ότι αναμένει να αυξηθούν αλματωδώς οι τιμές της βανίλιας.

Ο αρωματικός παράγοντας χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από παγωτά μέχρι καφέδες. Η Μαγαδασκάρη παράγει σχεδόν τη μισή βανίλια στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Το 2015, η Μαγαδασκάρη υπολογίζεται ότι είχε παραγάγει 3.914 τόνους της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής 8.294 τόνων, σύμφωνα με δεδομένα προβλέψεων. Δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία λόγω του χρόνου που απαιτεί η καλλιέργεια.

Εκτεταμένες καταστροφές

Ο κυκλώνας Enawo διέσχισε την ανατολικοαφρικανική νήσο την περασμένη εβδομάδα με μεγάλες ζημιές. Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η καταιγίδα είχε σκοτώσει 78 άτομα, είχε απομακρύνει από τις εστίες τους 250.000, και είχε τραυματίσει 250. "Η καταστροφή των εκριζωμένων χωραφιών και φυτών (σημαίνει) ζημιές που υπολογίζονται στο 30%", είπε ο Μάμι Ραζακαριβόνι, πρόεδρος της εθνικής ομάδας εξαγωγέων βανίλιας.

Πρόσθεσε ότι φοβάται πως οι υψηλότερες τιμές θα αποθαρρύνουν τους αγοραστές και ότι οι ντόπιοι θα πουλήσουν άγουρους καρπούς βανίλιας που έχουν χαλάσει από την καταιγίδα, φέρνοντας στην αγορά κακής ποιότητας βανίλια. Η συγκομιδή δεν θα είναι έτοιμη πριν τον Ιούλιο. "Ψηλές τιμές και χαμηλής ποιότητας βανίλια, αυτά σηματοδοτούν μια καταστροφική σεζόν", είπε. "Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να μαζεύει την άγουρη βανίλια που έχει αποσχισθεί λόγω του κυκλώνα", τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, η τιμή του ολόκληρου καρπού μαύρης βανίλιας Μαγαδασκάρης είναι προς το παρόν 487,50 δολάρια (457.2 ευρώ) το κιλό. Η ίδια βανίλια από την Ινδία πωλείται προς 420 δολάρια (395,5 ευρώ) το κιλό, ενώ αυτή από την Παπούα Νέα Γουϊνέα μόνο πρός 210 δολάρια (198 ευρώ) το κιλό.

Ο Έντι Φερνάντ, δήμαρχος της περιοχής Ανταλάχα, ΒΑ στο νησί, είπε ότι τα χρόνια ανερχόμενων κερδών σημαίνει ότι πολλοί ντόπιοι επένδυσαν όλους τους πόρους τους σε καλλιέργειες βανίλιας. Περίπου 95 τοις εκατό των καλλιεργειών της περιοχής του έχουν καταστραφεί, είπε, και μερικές οικογένειες αντιμετωπίζουν χρεωκοπία.

 

AP Photo/Manny Horsford/ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER