Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πιθανή η ύπαρξη γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

 
 
Ο επικεφαλής της ENI υποστήριξε ότι στα κυπριακά ύδατα περιέχονται κοιτάσματα φυσικού αερίου παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Zohr που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015
 

Την πεποίθησή του ότι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόμοιο με αυτό του Zorh της αιγυπτικιακής ΑΟΖ, εξέφρασε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ENI, Λούκα Μπερτέλι.

 

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα Zorh στην περιοχή και παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου" ανέφερε ο κ. Μπερτέλι, μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία.

Όπως σημείωσε, πολλά κοιτάσματα παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Zorh, που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα πεδία, τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στο Ισραήλ και τον Λίβανο.

Το κοίτασμα Zorh, που ανακάλυψε η EΝΙ, είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μία περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Πάνος Κελάμης, τόνισε ότι η αισιοδοξία να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Zorh δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών, αλλά και από τα ίδια τα δεδομένα.

(Φωτογραφία: AP Images / Gregorio Borgia, Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 
Περισσότερα: Κύπρος

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER