Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πρόστιμο-ρεκόρ στην Pfizer για υπερκοστολόγηση φαρμάκου κατά 2600%

 
 
Πρόστιμο ύψους 107 εκατ. δολαρίων στο φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer. Οι πρακτικές που προκάλεσαν την αντίδραση της CMA
 

Η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού της Βρετανίας (CMA) επέβαλε στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer πρόστιμο 107 εκατ. δολαρίων (πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ) με την κατηγορία ότι χρέωνε το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) υπερβολικά υψηλές τιμές για ένα φάρμακο κατά της επιληψίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι ετήσιες δαπάνες του NHS για τις κάψουλες νατριούχου φαινυτοΐνης αυξήθηκαν από τα 2 εκατ. στερλίνες το 2012 σε περίπου 50 εκατ. το 2013.

Η CMA λέει πως η αύξηση της τιμής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Pfizer πούλησε το φάρμακο το 2012 στην Flynn Pharma σε 17πλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που το χρέωνε προηγουμένως, και η Flynn Pharma έβαλε με τη σειρά της το δικό της "καπέλο".

Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο και στη Flynn Pharma (ύψους 5,2 εκατ. ευρώ) και διέταξε τις δύο εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους.

Η Pfizer από την πλευρά της αρνείται τις κατηγορίες περί άδικων τιμών και υποστηρίζει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φαρμάκου στη Βρετανία ήταν πολλές φορές πολύ υψηλότερη συγκριτικά με την τιμή του στην Ευρώπη.

[Πηγή: Independent, BBC]

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER