Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πρώτο δικαστικό εμπόδιο για το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ

 
 
Δικαστής αναιρεί το διάταγμα και επιτρέπει την είσοδο στη χώρα της συζύγου και του παιδιού Σύρου πρόσφυγα που έχει ήδη λάβει άσυλο στην Αμερική
 

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήλθε αντιμέτωπο με το πρώτο του δικαστικό εμπόδιο όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να εμποδίσει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα της συζύγου και του παιδιού ενός Σύρου που έχει ήδη λάβει άσυλο στις ΗΠΑ.

 

Η απόφαση του δικαστή Ουίλιαμ Κόνλεϊ του Μάντισον της Πολιτείας Ουισκόνσιν δεν ισχύει παρά μόνο για αυτή την οικογένεια Σύρων που απειλείται από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, όμως φέρει μεγάλο συμβολικό βάρος.

Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο δικαστικό εμπόδιο στο νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, το οποίο παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως αδύνατο να προσβληθεί από τις προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο ενάγων είναι ένας σουνίτης που έφυγε από τη Συρία το 2014 προκειμένου να γλιτώσει από τον «σχεδόν βέβαιο» θάνατο, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου. Αφού βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση ασύλου για τη σύζυγο και την κόρη του που είχαν παραμείνει στο Χαλέπι.

Η διαδικασία έφτανε στο τέλος της όμως σταμάτησε από τα αντιμεταναστευτικά διατάγματα του Τραμπ, ο οποίος έθεσε τη Συρία στον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο άνδρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, διατηρώντας την ανωνυμία του, και κατάφερε να πείσει τον δικαστή Κόνλεϊ ότι είναι απαραίτητο να ζητήσει την προσωρινή αναστολή του διατάγματος.

Ο ενάγων «παρουσίασε επιχειρήματα τα οποία έχουν πιθανότητες να επιβεβαιωθούν», επεσήμανε ο δικαστής. Κυρίως το γεγονός ότι «η οικογένειά του κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», αν παραμείνει στη Συρία.

Στο μεταξύ πολλές αμερικανικές Πολιτείες και ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος. Μεταξύ αυτών είναι η Χαβάη, το Μέριλαντ, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, η Μινεσότα, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και το Όρεγκον.

Πολλές κρίσιμες ακροαματικές διαδικασίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

 
Περισσότερα: Τραμπ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network