Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Σκάνδαλο Φιγιόν: Διόρισε τη σύζυγό του και εκείνη πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται

 
 
Η γαλλική εφημερίδα Canard Encaine σε ρεπορτάζ της περιγράφει απολαβές 500.000€ στην Πενελόπ Φιγιόν, για υπηρεσίες που, σύμφωνα με το άρθρο, δεν πιστοποιείται πως προσέφερε. Οργισμένη αντίδραση Φιγιόν, αλλά χωρίς ευθεία διάψευση
 

Οσμή σκανδάλου και ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί η είδηση που θέλει τον υποψήφιο πρόεδρο με το συντηρητικό κόμμα στη Γαλλία, Φρανσουά Φιγιόν, να διορίζει τη γυναίκα του σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων βουλευτών, αλλά και στη σύνταξη πολιτιστικού περιοδικού, από την οποία η Πενελόπ Φιγιόν πληρωνόταν, χωρίς όμως να εργάζεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος του κόμματος "Οι Ρεπουμπλικανοί" στις προεδρικές εκλογές στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου αντέδρασε έντονα, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ευθέως το δημοσίευμα. "Βλέπω ότι η περίοδος της λάσπης ξεκίνησε" ανέφερε.

 

Το ρεπορτάζ της Le Canard Εnchaîné

Πιο συγκεκριμένα, η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Εnchaîné σε εκτενές ρεπορτάζ της ισχυρίστηκε ότι η Πενελόπ Φιγιόν, σε μία περίοδο οκταετίας και πλέον, πληρώθηκε συνολικά 500.000€ για τις υπηρεσίες της ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, την περίοδο που εκείνος ήταν βουλευτής το 1998-2002, και αργότερα, όταν εκείνος ξεκίνησε να εργάζεται για την κυβέρνηση, ως συνεργάτιδα του αναπληρωτή του Μαρκ Ζουλό, που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο μηνιαίος μισθός της ήταν μεταξύ 6.900€ και 7.900€.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Φιγιόν εργάστηκε παράλληλα ως μισθωτή, μεταξύ της 2ας Μαΐου 2012 και του Δεκεμβρίου του 2013, στο πολιτιστικό περιοδικό Revue des deux mondes, ιδιοκτησίας του Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, φίλου του Φιγιόν. Ο μισθός της ανερχόταν σε περίπου 5.000 ευρώ τον μήνα.

Οι μαρτυρίες που "καίνε" τον υποψήφιο

Η ίδια πηγή όμως, αναφέρει ότι εργαζόμενοι την ίδια περίοδο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και στο περιοδικό δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι άκουσαν ή είδαν ποτέ την σύζυγο του Φιγιόν. Συνεργάτης του Ζουλό που ερωτήθηκε από την εφημερίδα δήλωσε άγνοια για τη συνεργασία. "Δεν συνεργάστηκα ποτέ μαζί της, ούτε ήμουν ενήμερος για το θέμα. Την γνώριζα ως σύζυγο του υπουργού" ανέφερε.

Δεν συνεργάστηκα ποτέ μαζί της, ούτε ήμουν ενήμερος για το θέμα. Την γνώριζα ως σύζυγο του υπουργού

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Revue des deux monde, Μισέλ Κρεπού, δηλώνει επίσης άγνοια για την συνεργασία της κας Φιγιόν με τη σύνταξη. "Δεν συνάντησα ποτέ την Πενελόπ Φιγιόν και δεν την είδα ποτέ στα γραφεία του περιοδικού" ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως η κα. Φιγιόν είχε υπογράψει δύο ή τρία editorial.

Δεν συνάντησα ποτέ την Πενελόπ Φιγιόν και δεν την είδα ποτέ στα γραφεία του περιοδικού

Ερωτηματικα προκαλούν και οι δηλώσεις του Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών (κόμματος που έχει δώσει το χρίσμα στον Φιγιόν), Μπρουνό Ρεταϊγιό: "Από όσο γνωρίζω πρόκειται για μια εκλεγμένη στην πόλη Σαρθ. Πηγαίνετε να ρωτήσετε εκεί αν είδαν ή όχι την Πενελόπ Φιγιόν. Προφανώς στο Παρίσι δεν τη βλέπουμε συχνά".

Προφανώς στο Παρίσι δεν τη βλέπουμε συχνά

Στη Γαλλία, η πρακτική να προσλαμβάνονται συγγενείς ως συνεργάτες δεν απαγορεύεται στους κοινοβουλευτικούς, υπό την προϋπόθεση να μην πρόκειται για πλασματική εργασία.

Πάντως, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αρνήθηκε κάθε κατηγορία για πλασματική εργασία και ανέφερε πως θυμάται συχνά την σύζυγο του υποψηφίου να εργάζεται εκεί. Όπως πρόσθεσε όμως, δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τα καθήκοντα της. "Είναι μια γυναίκα που δουλεύει στη σκιά" πρόσθεσε.

Οργισμένη αντίδραση Φιγιόν

Ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα εξοργισμένος με το δημοσίευμα και τόνισε ότι το άρθρο δείχνει "περιφρόνηση και μισογυνισμό" χαρακτηρίζοντάς το ως απόδειξη μιας εκστρατείας "λάσπης" εναντίον του. "Είμαι εξοργισμένος από την περιφρόνηση και τον μισογυνισμό αυτού του άρθρου", είπε στους δημοσιογράφους στο Μπορντό ο πρώην πρωθυπουργός. "Βλέπω ότι η περίοδος της λάσπης ξεκίνησε", είπε ο 62χρονος.

Είμαι εξοργισμένος από την περιφρόνηση και τον μισογυνισμό αυτού του άρθρου

"Σκεφτείτε να έγραφαν για έναν πολιτικό, όπως κάνει αυτό το άρθρο, πως η γυναίκα του δεν ξέρει να φτιάχνει παρά μαρμελάδες. Όλες οι φεμινίστριες θα ούρλιαζαν" συμπληρώνει ο κ. Φιγιόν, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στην ουσία της κατηγορίας, που αφορά στο κατά πόσο προσέφερε η σύζυγός του ή όχι τις υπηρεσίες της ή αντιθέτως πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται.

Ο εκπρόσωπος του συντηρητικού υποψηφίου, Τιερί Σολέρ, υπήρξε κατηγορηματικός μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζοντας πως η Πενελόπ "υπήρξε συνεργάτης του Φρανσουά Φιγιόν. Είθισται συγγενικά πρόσωπα να αναλαμβάνουν συνεργάτες των κοινοβουλευτικών".

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Αν και η αριστερά υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, εκπρόσωπο των σοσιαλιστών δεν έχασαν την ευκαιρία αναφερθούν στο θέμα. Ο Μπρουνό Λε Ρου, υπουργός Εσωτερικών και σοσιαλιστής δήλωσε ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία, η οποία απαιτεί μία εξήγηση από τον Φιγιόν. "Δεν μπορείς να είσαι ο υποψήφιος της ειλικρίνειας και της διαφάνειας και να μην απαντάς", είπε από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς, υποψήφιος για το χρίσμα των σοσιαλιστών, στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Δεν μπορείς να είσαι ο υποψήφιος της ειλικρίνειας και της διαφάνειας και να μην απαντάς

Από την πλευρά του, ο έτερος υποψήφιος για το χρίσμα, Μπενουά Αμόν, πρότεινε με αφορμή το δημοσίευμα και τις διαστάσεις που αυτό πήρε, την απαγόρευση διορισμού μετακλητών υπαλλήλων με συγγενική σχέση από τους εκλεγμένους στο κοινοβούλιο. "Πρέπει κάθε εκλεγμένος να μην έχει το δικαίωμα να διορίσει το παιδί του, τον ξάδερφο, τον πατέρα ή τη γυναίκα του" ανέφερε στην τηλεόραση France 2.

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/LE FIGARO

 

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER