Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Συρία: Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απειλούν με πλημμύρα δεκάδες πόλεις

 
 
Η κυβέρνηση της Συρίας καλεί τον γγ του ΟΗΕ να προλάβει "την επικείμενη καταστροφή των φραγμάτων" στους ποταμούς Ευφράτη και τον Τίγρη
 

Η κυβέρνηση της Συρίας προέτρεψε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να υποχρεώσει τη στρατιωτική επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να σταματήσει να στοχεύει τα φράγματα του Ευφράτη και του Τίγρη καθώς και τις γύρω περιοχές "για να προλάβει την επικείμενη καταστροφή".

Σε επιστολή στον Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ο αναπληρωτής πρέσβης της Συρίας Μουνζέρ Μουνζέρ έγραψε ότι οι κάτοικοι κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού στο Ιράκ μπορούν να επηρεαστούν επίσης και από το "συστηματικό σαμποτάζ των υποδομών".

 

Η ολική καταστροφή αυτών των φραγμάτων που στοχοποιούνται από τις αεροπορικές επιθέσεις θα παρασύρουν και θα πλημμυρίσουν πόλεις

"Η ολική καταστροφή αυτών των φραγμάτων που στοχοποιούνται από τις αεροπορικές επιθέσεις θα παρασύρουν και θα πλημμυρίσουν πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στις περιοχές αυτές", γράφει ο Μουνζέρ στην επιστολή του.

Ο συνασπισμός των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίσαν για καταστροφικές πλημμύρες στη Συρία από το φράγμα του Ευφράτη το οποίο κινδυνεύει από την ψηλή στάθμη νερού, τη δολιοφθορά από το ΙΚ και περαιτέρω ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού.

να σταματήσουν τη στοχοποίηση του Φράγματος του Ευφράτη, του Φράγματος του Τισρίν, και των γύρω περιοχών και άλλων υποδομών

"Η κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα να επιβάλλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα μέλη του "διεθνούς συνασπισμού" να σταματήσουν τη στοχοποίηση του Φράγματος του Ευφράτη, του Φράγματος του Τισρίν, και των γύρω περιοχών και άλλων υποδομών, ώστε να προλάβουν την επικείμενη καταστροφή", είπε στην επιστολή του ο Μουνζέρ.

Ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, έχει προελάσει με ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες έως τις δυτικές όχθες του Ευφράτη ποταμού. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο, αποκάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα "εισβολείς" καθώς δεν βρίσκονται εκεί με άδεια της κυβέρνησης.

Επιδρομές Αμερικανών και συμμάχων

Την ίδια ώρα, αρκετοί μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπως υποστηρίζει  η αμερικανική κεντρική διοίκηση σε δήλωσή της.

"Η Ιντλίμπ τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντικό καταφύγιο για την Αλ Κάιντα", έγραφε η δήλωση, χωρίς να αναφέρεται σε θανάτους αμάχων.

Χθες ένα παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία είπε ότι πολεμικά αεροπλάνα χτύπησαν ένα τέμενος στο ανταρτοκρατούμενο χωριό Αλ Ζινά, νοτιοδυτικά του Αταρίμπ κοντά στο Χαλέπι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

 
Περισσότερα: Συρία

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER