Τηλεοπτικές άδειες: 11 αιτήσεις για τα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια

Τηλεοπτικές άδειες: 11 αιτήσεις για τα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια

Έληξε η προθεσμία υποβολής των φακέλων για το διαγωνισμό αδειοδότησης των τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικών καναλιών. Ποιοι κατέθεσαν αίτηση.

Συνολικά 11 φάκελοι υποψηφιοτήτων για τις τέσσερις τηλεοπτικές πανελλαδικής εμβέλειας άδειες κατατέθηκαν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, οπότε έληξε η προθεσμία.

Εκτός από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς, που κατέθεσαν αίτηση, φακέλους υποψηφιοτήτων υπέβαλαν οι μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αιτήσεις κατέθεσαν οι:

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ (του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου)


2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL(της οικογένειας Βαρδινογιάννη)


3.ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ (της οικογένειας Κυριακού)


4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (του Ιβάν Σαββίδη. Εκπροσωπείται από τον 38χρονο Αρτούρ Νταβιντιάν, που ανήκει στο επιτελείο  των επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, είναι στο δ.σ. του ΠΑΟΚ και ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα ως Διευθύνων Σύμβουλος της Dimera.)


5.ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά)


6.ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (του πρώην εκδότη της εφημερίδας Πρώτη)


7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (του Βαγγέλη Μαρινάκη)


8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. – “EPSILON TV” (του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη)


9.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (φέρεται να είναι κυπριακών συμφερόντων)


10.ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL


11. CITY NEWS -ΑRΤ TV (του Γιώργου Καρατζαφέρη)

Το Mega κατέθεσε πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ελλιπή φάκελο, καθώς δεν έχει τραπεζική ενημερότητα.

Μία ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, δηλαδή στις τέσσερις, ξεκίνησε η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί η προσκόμιση των απαραιτήτων, σύμφωνα με την Προκήρυξη, δικαιολογητικών. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Προβολών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρουσία των νομίμων εκπροσώπων των υποψηφίων ή των ειδικά εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους.

“Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Υποστήριξε ότι: “Οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός” και έδωσε: “Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν”.

Και πολιτική μάχη για τις άδειες μέσω Βρυξελλών

Η πολιτική σύγκρουση που ξεκίνησε εν τω μεταξύ με τη διαρροή της επιστολής του επιτρόπου Έτινγκερ για τη διαδικασία αδειοδότησης συνεχίστηκε νωρίτερα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε όμως σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή του επιτρόπου Έτιγκερ, που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλαδα.

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η διαδικασία επί παραβάσει που εκκίνησε κατά της Ελλάδας σε σχέση με τον τομέα τηλεπικοινωνιών, δεν συνδέεται με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, εξέφρασε ειδικότερα σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα τηλεπικοινωνιών, Ναταλί Bαντιστάντ.

«Αυτή η διαδικασία επί παραβάσει δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ», ξεκαθάρισε η Ν. Βαντιστάντ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες. Κατέληξε δε λέγοντας πως τα κράτη-μέλη είναι «ελεύθερα» να επιλέξουν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών που θα ακολουθήσουν, «σύμφωνα με τις εγχώριες προδιαγραφές και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ορίζονται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε τα εξής: «Στις 16 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή επίσημης προειδοποίησης στην Ελλάδα εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Εξήγησε δε πως «η Επιτροπή φοβάται πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγκεκριμένα με αυτές που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών». Σύμφωνα με την ίδια, οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή μεταξύ των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται μόλις στο πρώτο στάδιο.

“Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα”, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες η επιστολή του επιτρόπου Έτιγκερ δεν θέτει εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.

“Nυν υπέρ πάντων ο αγών υπέρ της διαπλοκής”, σχολίαζε εν τω μεταξύ νωρίτερα το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι για τις τηλεοπτικές άδειες.

“Η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία για να υπενθυμίζει ότι είναι φερέφωνο της διαπλοκής. Στη σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι “απορυθμισμένο”, ότι υπάρχουν σημάδια “ασυδοσίας”, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να κάνει λόγο για “παθολογίες του παρελθόντος”, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαιώνιση του ίδιου παράνομου καθεστώτος!

Αντί ο εκπρόσωπος της ΝΔ να λασπολογεί κατά της κυβέρνησης, καλό θα είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποιες κυβερνήσεις και ποια κόμματα συνέπραξαν στη δημιουργία των «παθολογιών» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και, επίσης, να εξηγήσει ποια είναι η θέση του κόμματος του αναφορικά με  το αν τηρήθηκαν οι αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, για τους οποίους κόπτεται, στους όρους δανειοδότησης των ΜΜΕ από το τραπεζικό σύστημα κατά το πρόσφατο διάστημα. Τον καλούμε επίσης να θυμηθεί ποιος μπλοκάρισε τη σύσταση του ΕΣΡ, για το οποίο τώρα τόσος πολύς λόγος γίνεται.

Τελικά, έχει κάποια θέση η ΝΔ  σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εκτός από τις υπαγορεύσεις του συστήματος διαπλοκής που τη στηρίζει;”, ανέφερε ειδικότερα η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της.

Επίθεση από τη ΝΔ και ερώτηση 50 βουλευτών

Για «απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει “Υπουργούς καναλάρχες” και να χτίσει σύστημα νέας διαπλοκής» κάνει λόγο η ΝΔ, επισημαίνοντας πως είναι μετωπικά αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζει πως η θέση της ΝΔ είναι «καμία διαπλοκή, ούτε παλιά, ούτε νέα» και σημειώνει πως μόνος σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ελεύθερη, απρόσκοπτη και αχειραγώγητη ενημέρωση των πολιτών. «Αυτό είναι για μας καθήκον Δημοκρατίας», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους Υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη κατέθεσαν 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

“Δυστυχώς”, τονίζεται στην ερώτηση, “σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης για το διασυρμό της χώρας είναι αποκλειστική. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο διασυρμός αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας”.  

Στην ερώτηση υπενθυμίζονται οι επισημάνσεις που είχε αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία κατά τη συζήτηση του Νόμου 4339/2015 στη Βουλή και υπογραμμίζεται η αντιθεσμική λειτουργία της Κυβέρνησης.

Με την ίδια ερώτηση ζητείται η κατάθεση της αλληλογραφίας μεταξύ Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τίθενται ζητήματα που αφορούν θεμελιώδεις Συνταγματικές Αρχές.

Η απάντηση των καναλαρχών

Η επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ αφορά και στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την ΕΕΤΤ. Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η DIGEA, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό, διευκρινίζοντας ότι ο ελληνικό κράτος έχει εκχωρήσει στην DIGEA για εκμετάλλευση τέσσερις πολυπλέκτες και βάσει αυτών να μεταδίδονται 16 τηλεοπτικοί σταθμοί υψηλής ευκρίνειας ή 32 κανονικής ευκρίνειας.

Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ η επιστολή σχετίζεται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς οι ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και να μην τις υποκαθιστά το κράτος, το οποίο έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει όσους σταθμούς αξιοποιεί το φάσμα.

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι με επιστολές και εξώδικα, τα τελευταία 15 χρόνια ζητεί από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ δεν διαφωνεί σε μια διαδικασία αδειοδότησης, αρκεί αυτή να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα