Trumpileaks: Ο Michael Moore στήνει μηχανισμό ‘αποκάλυψης’ του προέδρου

Trumpileaks: Ο Michael Moore στήνει μηχανισμό ‘αποκάλυψης’ του προέδρου
Filmmaker Michael Moore attends the Turner Network 2017 Upfront presentation at The Theater at Madison Square Garden on Wednesday, May 17, 2017, in New York. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP) Evan Agostini/Invision/AP

Ο σκηνοθέτης καλεί τους πολίτες να στείλουν υλικό που εκθέτει τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως "είναι υπεράνω του νόμου" προκειμένου να αντισταθούν στην επέλαση της νέας διοίκησης του Λευκού Οίκου

O Michael Moore είναι γνωστός για την ακτιβιστική του διάθεση και δράση, ενώ έχει διακριθεί για τον ευθύ τρόπο με τον οποίο καταφέρεται ενάντια στην εκάστοτε εξουσία. Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο σκηνοθέτης είχε προβλέψει πολύ νωρίς πως η ασθενική υποψηφιότητα Κλίντον, αλλά και το σύστημα των αμερικανικών εκλογών θα οδηγούσαν στην εκλογή του τον περασμένο Νοέμβρη. Τώρα, ο Αμερικανός καλεί τους πολίτες να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία υποδεικνύει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρανομεί ή καταχράται της εξουσίας του σε μια ιστοσελίδα που ονόμασε εξ αυτού του λόγου Trumpileaks και στην οποία όπως φαίνεται σκοπεύει να δημοσιεύει την παραμικρή ατασθαλεία του Τραμπ.

Τη δημιουργία της σελίδας αυτής ανακοίνωσε με ανοικτή του επιστολή που δημοσιεύθηκε στη Huffington Post. “Μην απατάστε. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμιά πρόθεση να φύγει από το Λευκό Οίκο ως τον Ιανουάριο του 2025. […] Πόση ζημιά θα έχει γίνει στη χώρα και τον κόσμο ως τότε;” σημειώνει στην ανοιχτή επιστολή του ο σκηνοθέτης.

Ο Τραμπ νομίζει πως είναι υπεράνω του νόμου

“Ο Τραμπ νομίζει πως είναι υπεράνω του νόμου. Ενεργεί σαν να μην τον αγγίζουν οι νόμοι. Το έχει δηλώσει πως είναι πάνω από το νόμο” σχολιάζει και προσθέτει: “Όπως έχω ξαναπεί από τις εκλογές και έπειτα χρειαζόμαστε μια στρατηγική τεσσάρων πυλώνων ώστε να βάλουμε τέλος σε αυτή τη σφαγή”.

Σύμφωνα με τον Moore απαιτείται μαζική κινητοποίηση των πολιτών, ασταμάτητη προσφυγή σε βάρος του Τραμπ στη δικαιοσύνη, ένας στρατός σατιρικών σχολιαστών και τέλος να “κατέβει ο πολίτης” για πρόεδρος.

Ο Michael Moore και η ομάδα του θέτουν στη διάθεση των πολιτών μια σειρά από εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να δίνουν πληροφορίες στην σελίδα του Trumpileaks και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα, χωρίς να φοβούνται πως θα εκτεθούν. “Ξέρω πως είναι ριψοκίνδυνο. Γνώριζα πως ενδεχομένως να μπαίναμε σε μπελάδες. Όμως το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να ‘παίξουμε με ασφάλεια’. Και μαζί με τους Πατέρες του Έθνους, σας καλύπτω κι εγώ” ανέφερε.

Η ομιλία Πενς που “καίει” τον Τραμπ

Ενδιαφέρον έχει και η παράθεση της ομιλίας από το παρελθόν, ενός νέου αντιπροσώπου του Κογκρέσου, όπως τον χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης, ο οποίος και μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την διαφύλαξη της ελευθερίας του λόγου και το ρόλο που παίζουν στην ενημέρωση οι απόρρητες πηγές και οι πληροφοριοδότες.

Σε ένα μέρος της ομιλίας του, ο νεαρός πολιτικός έλεγε: “Χωρίς την ασφάλεια, πολλοί πληροφοριοδότες θα αρνηθούν να μιλήσουν και οι ρεπόρτερ δεν θα μπορούν να παρέχουν στην αμερικανική κοινή γνώμη την απαραίτητη πληροφορία που χρειάζονται ώστε να παίρνουν αποφάσεις σαν ενήμεροι ψηφοφόροι. Η προστασία του δικαιώματος των δημοσιογράφων να κρατούν απόρρητη μια πηγή δεν προστατεύει τους ίδιους, αλλά το δικαίωμα της κοινής γνώμης να γνωρίζει”.

Στο τέλος της επιστολής, ο Michael Moore αποκαλύπτει πως ο άνδρας που μιλούσε με τα πιο θερμά λόγια για τη σημασία των πληροφοριοδοτών είναι σήμερα δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την ακρίβεια για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.

Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα