Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ολλανδία: Σχηματίστηκε κυβέρνηση 7 μήνες μετά τις εκλογές

 
 
Τετρακομματική θα είναι η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία σχηματίστηκε μετά από 208 ημέρες, διάστημα ρεκόρ από το 1977
 

Τέσσερα είναι τα ολλανδικά πολιτικά κόμματα που κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 

Οι ηγέτες τους βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο.

Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, VVD, το προοδευτικό D66, το χριστιανικό CDA, καθώς και κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, πρόκειται να να σχηματίσουν κυβέρνηση που αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει μικρή πλειοψηφία, ελέγχοντας μόλις 76 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε “πραγματικά χαρούμενος”, μιλώντας στους δημοσιογράφους ενώ εξέρχετο από τις διαπραγματεύσεις.

“ακριβώς την ημέρα που η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης επρόκειτο να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καταλήξαμε σε συμφωνία, την οποία θα κοινοποιήσουμε στους βουλευτές το απόγευμα”, πρόσθεσε ο Ρούτε.

Όπως όλα δείχνουν, ο Ρούτε θα παραμείνει πρωθυπουργός, όμως τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 23 του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

"Επιτέλους! Είμαι χαρούμενος καθώς νομίζω ότι πρόκειται για μια δίκαιη συμφωνία που συμβαδίζει με τις προσδοκίες του καθενός”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέκτολντ, ηγέτης του D66.

Ο Ρούτε είχε προηγουμένως επιχειρήσει τη δημιουργία συνασπισμού με το Αριστερό/Πράσινο κόμμα, όμως αυτή απέτυχε εξαιτίας διαφορών στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία με το ακροδεξιό "Κόμμα της Ελευθερίας" του Γκερτ Βίλντερς.

 

Πηγή:dw.de  Φωτογραφία:AP Photo/Phil Nijhuis

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER