Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Oρμπάν: "Το Σένγκεν πνέει τα λοίσθια"

 
 
"Ελλάδα και Ιταλία προσφέρουν πολλά, αλλά δεν προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", τονίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε συνέντευξή του στη Die Welt
 

Στις δύσκολες σχέσεις τις χώρας του με τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της die Welt.

 

"Υπάρχει μια αντίφαση" υποστήριξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου. "Η Ευρώπη δεν είναι στις Βρυξέλλες, αλλά στο Βερολίνο, τη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία, την Πράγα. Δεν γκρινιάζω για τις Βρυξέλλες, αλλά για τους πολιτικούς και τους γραφειοκράτες της. Συμπεριφέρονται σαν να ήταν το κέντρο του κόσμου".

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ανεπαρκής. "Η Ελλάδα και η Ιταλία προσφέρουν πολλά, αλλά δεν τηρούν τους δεσμευτικούς όρους του Κανονισμού Σένγκεν. Αλλά γι αυτό φταίνε οι Βρυξέλλες. Είναι καθήκον της ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, όταν οι ίδιες οι χώρες δεν μπορούν να το κάνουν. Αντ' αυτού οι Βρυξέλλες επιτρέπουν να παραβιάζεται το Σένγκεν. Κι όταν υπενθύμισα τους κανόνες σε Συμβούλιο Κορυφής, κόντεψαν να με πετάξουν έξω οι συνάδελφοί μου".

Κατά την άποψη του Βίκτορα Ορμπάν, το Σένγκεν πνέει τα λοίσθια. "Σημεία ζωής υπάρχουν" συμπληρώνει, "αλλά χρειάζεται επειγόντως χορήγηση ορού, ειδάλλως θα σταματήσει να χτυπά η καρδιά του. Το Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ, τουλάχιστον εμείς που ζήσαμε τη δικτατορία ξέρουμε να εκτιμούμε αυτήν την ελευθερία. Όποιος όμως δεν προφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα, θα πρέπει να κλείσει τα εσωτερικά. Τώρα ακόμη και η Γερμανία ελέγχει τα δικά της, σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει".

Τέλος, διευκρινίζει ότι "το ερώτημα δεν είναι εάν θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά πως θα τους βοηθήσουμε", ότι η χριστιανική αγάπη δεν είναι απεριόριστη, προτεραιότητα έχουν το εσωτερικά προβλήματα της χώρας και μετά τα παγκόσμια και ότι η προέλευση των προσφύγων δεν είναι από εμπόλεμες χώρες αλλά από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, πρόκειται δηλαδή για οικονομικούς μετανάστες.

Πηγή:dw.de Φωτογραφία:Francois Lenoir, Pool Photo via AP

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER