Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πυρά Ερντογάν στις ΗΠΑ για μια αφίσα του Οτσαλάν

 
 
Ενοχλημένος ο Τούρκος πρόεδρος ζητά εξηγήσεις απ' την Ουάσιγκτον αλλά και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κατηγορώντας τες ότι δεν είναι στην ίδια πλευρά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας
 

Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, προκάλεσε ένα τεράστιο λάβαρο με την εικόνα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που υψώθηκε χθες στο κέντρο της συριακής πόλης Ράκα.

 

Ο λόγος δεν είναι άλλος απ' το ότι το λάβαρο κρατούσαν κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ και την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

«Τι εξήγηση δίνουν οι ΗΠΑ για την αφίσα του Οτσαλάν στη Ράκα; Αυτός είναι ο τρόπος που συνεργάζονται μαζί μας στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν βρίσκεστε στο πλευρό μας ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν θα επιτρέπατε αυτό να συμβεί, αν βρισκόσασταν», συμπλήρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο D-8 που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

 

Τα έβαλε όμως και με τη Γαλλία, λέγοντας πως και εκεί «κρέμασαν μια αφίσα με τον τρομοκράτη ηγέτη σε κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης. Η αστυνομία το έβλεπε να συμβαίνει. Πως μπορούν να το εξηγήσουν;» πρόσθεσε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι: «Η ανάρτηση μιας εικόνας του τρομοκράτη ηγέτη του PKK βλάπτει πολύ σοβαρά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Με αυτή την κίνηση, οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται απλά με τρομοκράτες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Συρίας».

«Αναρωτιέμαι τι περισσότερες αποδείξεις χρειάζονται οι ΗΠΑ για να δεχτούν ότι…το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ακόμη.

«Η ανάρτηση μιας εικόνας του τρομοκράτη ηγέτη του PKK βλάπτει πολύ σοβαρά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Με αυτή την κίνηση, οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται απλά με τρομοκράτες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Συρίας», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Η D8 είναι μια ομάδα οικονομικής συνεργασίας που απαρτίζεται απ' την Τουρκία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER