Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Running Commentary: Το blog της Daphne Caruana Galizia που εξόργισε τον πολιτικό κόσμο στην Μάλτα

 
 
Με τις αποκαλύψεις που έγιναν η δημοσιογράφος απέκτησε εχθρούς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
 

Η Daphne Caruana Galizia είχε χαρακτηριστεί "ένα Wikileaks από μόνη της" αφού κατόρθωσε μέσα από τις αποκαλύψεις της για τη σχέση της κυβέρνησης με το σκάνδαλο των Panama Papers να οδηγήσει την Μάλτα σε πρόωρες εκλογές.

 

Τα ερευνητικά ρεπορτάζ της 53χρονης δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε σήμερα με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της, φιλοξενούνταν στο blog της με τίτλο Running Commentary.

O αντίκτυπος των αποκαλύψεων ήταν τόσο μεγάλος, που η αναγνωσιμότητα του blog έφτασε σύντομα να ξεπερνάει τη συνδυασμένη αναγνωσιμότητα όλων των εφημερίδων της χώρας.

Ένας από τους κύριους στόχους των αποκαλύψεών της, ήταν ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Ζοζέφ Μουσκάτ, τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι μαζί με τη σύζυγό του διατηρούσαν κρυφούς λογαριασμούς στον Παναμά, προκειμένου να κρύψουν χρήματα δωροδοκίας που προέρχονταν από το Αζερμπαϊτζάν. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο στην επανεκλογή του Μουσκάτ. Μέσα από τις αποκαλύψεις που έγιναν στο blog αποδείχθηκε επίσης ότι κρυφούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες τράπεζες, εκτός από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μισέλ Μουσκάτ, διατηρούσαν και τότε υπουργός Ενέργειας, καθώς και ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του Μουσκάτ.

Από το στόχαστρό της δεν ξέφυγε ούτε η αντιπολίτευση, την οποία είχε στηρίξει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, και ιδιαίτερα ο νέος επικεφαλής της Άντριαν Ντέλα, τον οποίο επίσης είχε κατηγορήσει για ύπαρξη λογαριασμών στο εξωτερικό.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν σταμάτησε τις αποκαλύψεις. Μισή ώρα πριν φύγει με το αυτοκίνητό της για τελευταία φορά η ανάρτησή της μοιάζει προφητική: "Υπάρχουν απατεώνες πλέον όπου και αν κοιτάξετε. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική".

 

 
Περισσότερα: Panama papers, Galizia

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER