Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Στη Μιανμάρ ο πάπας Φραγκίσκος εν μέσω της κρίσης Ροχίνγκια

 
 
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο ποντίφικας για το θέμα των χιλιάδων εκτοπισμένων Ροχίνγκια
 

Επίσκεψη στη Μιανμάρ πραγματοποιεί ο πάπας Φραγκίσκος σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω της κατάστασης με την μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια και λίγες μόλις μέρες απ' την ανακοίνωση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας επαναπατρισμού τους απ' το Μπαγκλαντές όπου έχουν καταφύγει κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

 

Η τριήμερη επίσκεψη του ποντίφικα όμως στη Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά, προκαλεί ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον ως προς το τι θέση θα πάρει σε αυτή την κατάσταση και πώς θα αποκαλέσει τους Ροχίγκια.

Ακόμη και μια αναφορά της λέξης Ροχίνγκια, σχολιάζει ο Guardian, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ένταση στη χώρα όπου κατά κύριο λόγο ζουν βουδιστές, καθώς ο στρατός και η κυβέρνηση αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα “Bengalis”, που παραπέμπει σε μετανάστες.

Ο πάπας πάντως έχει ήδη μιλήσει δύο φορές φέτος για τους Ροχίνγκια απ' το Βατικανό, αποκαλώντας τους «τα αδέλφια μας οι Ροχίνγκια».

Ο αρχιεπίσκοπος της Γιανγκόν ωστόσο τον έχει συμβουλεύσει να μην χρησιμοποιήσει τη λέξη αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Greg Burke, δήλωσε ότι ο πάπας έχει πάρει σοβαρά υπόψιν του τη συμβουλή αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι: «Θα το δούμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.... Δεν είναι απαγορευμένη λέξη».

Τον πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκαν στην Γιανγκόν χιλιάδες καθολικοί φωνάζοντας «αγαπούμε τον πάπα», ενώ πολλοί φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα “Love and Peace” (δηλαδή αγάπη και ειρήνη).

 

Ο ποντίφικας αναμένεται να έχει συνάντηση με την ηγέτιδα της χώρας Aung San Suu Kyi και τον επικεφαλής του στρατού Min Aung Hlaing.

Στη Μιανμάρ, μια χώρα με πληθυσμό 51 εκατομμύρια, ζουν περίπου 650.000 Καθολικοί, εκ των οποίων περίπου οι 150.000 αναμενόταν να ταξιδέψουν στην Γιανγκόν για να δουν από κοντά τον ποντίφικα.

Οι Ροχίνγκια εδώ και πολλά χρόνια βιώνουν διωγμούς απ' το καθεστώς της Μιανμάρ. Η Διεθνής Αμνηστία τους χαρακτήρισε θύματα «απαρτχάιντ» σε «μια φυλακή με ανοικτό ουρανό», ενώ ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ μιλούν για εθνοκάθαρση σε βάρος τους.

Με πληροφορίες από Guardian,  (AP Photo/Andrew Medichini)

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER