Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Στο έλεος της Οφηλίας η Ιρλανδία

 
 
Τις τελευταίες ώρες το νότιο τμήμα της χώρας πλήττεται από μια τροπική καταιγίδα, που κατά τις αρχές θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών. Μια νεκρή και πολλά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και μεταφορές.
 

Αντιμέτωπη με το μένος της τροπικής καταιγίδας Οφηλία, την χειρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και πενήντα χρόνια είναι από σήμερα το πρωί η νότια ακτή της Ιρλανδίας. Ήδη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

 

Η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το αυτοκίνητό της στην περιοχή Aglish. Στο μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απ' το δίκτυο ηλεκτροδότησης η ζημιά έχει εξαπλωθεί και χωρίς ρεύμα έχουν μείνει περίπου 230.000 σπίτια κυρίως στο νοτιοδυτικό και νότιο τμήμα της χώρας. Η αποκατάσταση θα πάρει ορισμένες μέρες ανακοίνωσε ο αρμόδιος φορέας ESB.

 

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις εναέριες κυκλοφορίες καθώς σύμφωνα με το Reuters έχουν μέχρι στιγμής ακυρωθεί 130 πτήσεις απ' το διεθνές αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Ακινητοποιημένα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία. Για την αντιμετώπιση μάλιστα της έκτακτης κατάστασης έχουν επιστρατευθεί δυνάμεις του στρατού στους δρόμους.

 

Η τροπική καταιγίδα Οφηλία που κινείται με ανέμους ταχύτητας έως 160 χλμ την ώρα έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» όλες τις περιοχές της δυτικής ακτής, που αναμένεται επίσης να πληγεί, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας της Ιρλανδίας.

 

Ισχυροί άνεμοι αναμένονται σχεδόν σε κάθε μέρος της χώρας όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ και συμβούλευσε τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. «Ενώ η καταιγίδα σε κάποια μέρη της χώρας δεν είναι ακόμα τόσο ισχυρή έρχεται προς το μέρος σας» προειδοποίησε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Είναι τέτοια η σφοδρότητα της καταιγίδας Οφηλία που κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης τη συγκρίνουν με τη λεγόμενη «Μεγάλη Καταιγίδα» του 1987 που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ιρλανδικές αρχές τη συγκρίνουν με τον τυφώνα Ντέμπι που σκότωσε 11 ανθρώπους στην Ιρλανδία το 1961.

Το επίκεντρο της καταιγίδας αναμένεται να κινηθεί κατά μήκος σχεδόν όλης της χώρας μέσα στην ημέρα, προτού χτυπήσει τη νότια Σκωτία μέσα στη νύχτα.

Με πληροφορίες από Irish Times, Reuters, Φωτογραφία: Ben Birchall/PA via AP

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER