Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Θέμα αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο εγείρει η Πολωνία

 
 
Το θέμα των αποζημιώσεων είναι ιστορικής σημασίας και η Πολωνία δικαιούται να το εγείρει, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας
 

Έτοιμη να θέσει στη Γερμανία το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, είναι η Πολωνία, παρά το γεγονός ότι η πρώτη θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει.

 

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Ζίντλο δήλωσε την Τρίτη ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι ιστορικής σημασίας και η χώρα της δικαιούται να το εγείρει. Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες.

Το κυβερνών κόμμα της χώρας υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια της πενταετούς κατοχής. Πολιτικοί εκτιμούν ότι το ύψος της ζημίας φτάνει δισ. δολάρια.

Επιμένει, επίσης, ότι οι αποζημιώσεις είναι ανοικτό θέμα ενώ ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καζίνσκι δήλωσε πρόσφατα ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι μια ευκαιρία να μάθει ο κόσμος την τραγική ιστορία του πολέμου στην Πολωνία.

Η Γερμανία πάντως τονίζει ότι η Πολωνία έχει παραιτηθεί οριστικά από αποζημιώσεις από το 1953 και το θέμα γι' αυτή έχει κλείσει.

(Πηγή: AP, φωτό: AP Photo/Alik Keplicz, File)

 
Περισσότερα: Γερμανία

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER