Μην τα χάσετε

 

 

'Ξέχασε' η Κομισιόν τους 5 εργασιακούς μνημονιακούς νόμους

 
 
"Δεν έχει ποτέ τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα", απαντά η Επιτροπή στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα
 

«Το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση» δηλώνει σε απάντησή της προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα η Κομισιόν.

 

Με ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να μάθει από την Επιτροπή:

 

α) αν θα σεβαστεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με καθορισμό του κατώτατου μισθού και για διατήρηση της ισχύουσας διαδικασίας προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και

β) αν κατά τη διαπραγμάτευση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τις Συνθήκες της Ε.Ε. και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

 

Στην απάντησή της, εξ ονόματος της Κομισιόν,  η επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωνε ότι  «η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεσπίστηκε επίσημη διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, διαβούλευση η οποία διενεργήθηκε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας ζητήθηκε η γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Η Επιτροπή ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις Συνθήκες της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση».

Την απάντηση αυτή της Επιτροπής σχολιάζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα:

 

«Εμείς ζούμε σ’ αυτό το σύμπαν. Και ξέρουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι που αχρήστευσαν τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων έχουν τη σφραγίδα όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν. Θυμίζω ότι μόλις πριν μερικές μέρες, στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, η Ελληνίδα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε την Κομισιόν για την ταύτισή της με το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Εύχομαι η σημερινή απάντηση της κας Τίσεν να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της Κομισιόν και στροφή στην υποστήριξη των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Περιμένω να διαπιστώσουμε στην πράξη αυτή την αλλαγή στάσης και στις συζητήσεις για την αξιολόγηση στην Ελλάδα, αλλά και αύριο, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο».

Σημειώνεται ότι αύριο (14/12), στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τα εργασιακά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους ενόψει της αξιολόγησης.

 
Περισσότερα: Κομισιόν

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER