Μην τα χάσετε

 

 

Ο 'πρέσβης' κακομαθαίνει και τους φουντουκοπαραγωγούς

 
 
Το ένα τρίτο της παραγωγής φουντουκιών ετησίως χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν τα φημισμένα σοκολατάκια
 

Αν μετρούσαμε την ποσότητα Nutella που χρησιμοποιείται ετησίως για τα Ferrero Rocher θα έφτανε το βάρος που έχει το Empire State Building. Και για τα φουντούκια της γέμισης, θα χρειαστούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Η Ferrero κλείνει φέτος 70 χρόνια ζωής - και δεν είναι ο μόνος εντυπωσιακός αριθμός της ιστορίας της: 24 εκατομμύρια σοκολατάκια Ferrero Rocher παράγονται καθημερινά στο εργοστάσιο της 'Αλμπα τις περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως είναι αυτή των Χριστουγέννων. Τέσσερα φουντούκια χρειάζονται για κάθε σοκολατάκι: ένα στο κέντρο και τρία για την κρέμα και την επικάλυψη. Η ποσότητα του φουντουκιού που καταναλώνεται για το προϊόν αυτό μπορεί να φθάσει τα 100 εκατομμύρια ημερησίως μόνο σε αυτό το εργοστάσιο.

Στο τεράστιο εργοστάσιο της 'Αλμπα, που εκτείνεται σε 340.000 τ.μ., δηλαδή το αντίστοιχο 50 γηπέδων ποδοσφαίρου, δύο εκατομμύρια βαζάκια Nutella παράγονται καθημερινά, από ατομικές μερίδες των 15 γραμμαρίων έως βάζα των 3 κιλών.

Για τα προϊόντα του, που παρασκευάζονται στα 22 εργοστάσιά του παγκοσμίως, ο όμιλος καταναλώνει το "ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού", υπογράμμιζε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ferrero στην Ιταλία, Φραντσέσκο Πάολο Φούλτσι.

Ο τρίτος όμιλος παγκοσμίως στα ζαχαρώδη αγοράζει 120.000 τόνους κόκκων κακάο ετησίως.

Η Ferrero διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της μέσα σε 10 χρόνια για να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Τα προϊόντά της πωλούνται πλέον σε 170 χώρες και η Nutella έχει 32 εκατομμύρια fans στο Facebook.

Μια γλυκιά ιστορία

Η ιστορία της Ferrero αρχίζει το 1946 στην 'Αλμπα, στη γραφική κωμόπολη του Πεδεμόντιου στη βόρεια Ιταλία. Αφού επέζησε από τον πόλεμο, ο ζαχαροπλάστης Πιέτρο Φερέρο έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει φουντούκια για να αντικαταστήσει τη σοκολάτα, που είναι πολύ πιο σπάνια και πιο ακριβή, για να παρασκευάσει πάστα για επάλειψη. Τότε γεννήθηκε αυτό που θα ονομαστεί μερικά χρόνια αργότερα Nutella.

Η παραγωγή των Ferrero Rocher έχει κάτι μαγικό: κομμένο μπισκότο με ενδιάμεσες στρώσεις Νutella και ένα φουντούκι στη μέση της μπάλας με επικάλυψη αλεσμένου φουντουκιού και σοκολάτας...

Ο Μικέλε Φερέρο, που πέθανε το 2014 αφού διοίκησε την επιχείρηση επί 40 χρόνια, "είχε εμμονή στην ποιότητα των υλικών. Σήμερα είναι μια δημοφιλής έννοια, αλλά επί 70 χρόνια ήταν μια προτεραιότητα για τη Ferrero", δηλώνει ο Λοράν Κρεμονά, υπεύθυνος της Nutella παγκοσμίως.

 Η οικογένεια Ferrero κατέχει εξ ολοκλήρου τον όμιλο, κρατώντας τον στο περιθώριο του Χρηματιστηρίου και έχοντας ως προτεραιότητα την οργανική ανάπτυξη.

Ωστόσο από το 2014, αναθεώρησε τη στρατηγική της, αποκτώντας αρχικά τον τουρκικό όμιλο προμήθειας, επεξεργασίας και διάθεσης φουντουκιών Oltan, το 2015 τη βρετανική σοκολατοποιία Thorntons, και το φθινόπωρο του 2016 την εταιρία μπισκότων Delacre ώστε να εδραιωθεί στην αγορά μπισκότων ποιότητας, που είναι λιγότερο κορεσμένη σε σχέση με αυτήν της σοκολάτας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER