Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Απάντηση Κομισιόν σε ΔΝΤ: Απόλυτα αξιόπιστο το ελληνικό πρόγραμμα

 
 
Ορθές χαρακτήρισε τις πολιτικές του ελληνικού προγράμματος η Κομισιόν, απαντώντας στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι έχει περάσει από λεπτομερείς ελέγχους. "Δεδομένης της προόδου, μια συμφωνία είναι εφικτή", σημείωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ
 

Την άποψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου.

 

«Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ», ανέφερε η Α. Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι Θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».

Αναφερομένη στην αποστολή στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» και επανέλαβε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», δηλώνοντας την προσήλωση της Επιτροπής προς αυτόν το σκοπό.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».

Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την Ευρωζώνη.

Μίνι ελληνικό διάβημα

Εν τω μεταξύ, και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μίνι διάβημα για την τεχνική μελέτη του Πολ Τόμσεν, έκανε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε -πριν από λίγο- ότι το Ταμείο δικαιολογεί τη θέση Τόμσεν ότι απλά ήθελε να διατυπώσει τη θέση του ΔΝΤ και όχι να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση, ενώ στόχος είναι να κλείσουν όσα περισσότερα από τα διαρθρωτικά μέτρα για το 2017 και το 2018.

Αν και είναι άγνωστο πότε θα αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωσε ότι άνοιξε και το θέμα των παροχών χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER