Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

'Ελεύθερη' και κεφαλαιακά ισχυρή η Εθνική, αποχωρίζεται την κρατική ενίσχυση

 
 
Θετικός ο απόηχος της πρόωρης αποπληρωμής των Cocos, των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα. Στο 16,9% η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας
 

Κεφαλαιακά ενισχυμένη και με ρευστότητα, η Εθνική Τράπεζα είναι από σήμερα «ελεύθερη» από την όποια κρατική στήριξη, από πλευράς κεφαλαίων.

 

Μόλις πριν από λίγο, η Εθνική εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι προχώρησε στην αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ , βγαίνοντας έτσι έξω από τους πυλώνες του πακέτου στήριξης των τραπεζών, για θέματα κεφαλαίων. Ήδη, στο επίπεδο της κρατικής στήριξης για θέματα ρευστότητας, η Εθνική έχει αποχωρήσει από το καλοκαίρι, αποπληρώνοντας τον Ιούλιο τις κρατικές ενισχύσεις που είχε λάβει στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.

Σήμερα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, μετά την αποπληρωμή των  Cocos παραμένει υψηλός, στο επίπεδο του 16,9%. Την ίδια στιγμή, η Εθνική έχει την υψηλότερη ρευστότητα, όπως αυτή ορίζεται από το δείκτη δανείων προς καταθέσεις καθώς και τη μικρότερη εξάρτηση από τον  ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) και το ευρωσύστημα.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη Τράπεζα παρουσιάζει το χαμηλότερο δείκτη στα NPEs, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς και την υψηλότερη κάλυψη από προβλέψεις.

Να σημειωθεί ότι για την κίνηση αυτή, η Εθνική είχε λάβει την πρότερη έγκριση από τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), ο οποίος προηγουμένως «εξέτασε» το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.

Θετικά κρίνουν οι ξένοι επενδυτές, την κίνηση πρόωρης εξόφλησης cocos, καθώς αυτό αντανακλά όχι μόνο την ισχύ των κεφαλαίων της Τράπεζας, αλλά και τη δυνατότητά της να συνεχίσει κατά μόνας την πραγματοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που επίσης έχει τεθεί υπό έγκριση. Την ίδια στιγμή, περιορίζεται ο κίνδυνος dilution, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πιο ορατός.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση για την πρόωρη εξόφληση των Cocos έχει ως εξής:

“Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του επικαιροποιημένου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης (Restructuring Plan) της ΕΤΕ, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Δεκεμβρίου 2015, προέβη σε αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) ύψους 2.029,2 εκατ. €, που είχε εκδώσει το Δεκέμβριο του 2015 υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν προηγούμενης σχετικής έγκρισης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου μετά την αποπληρωμή των CoCos, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (CET1 16,9%) σε σχέση με τα οριζόμενα εποπτικά όρια, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας”.

 
Περισσότερα: Τράπεζες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER