Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ελλάδα σε ΔΝΤ: Διαπραγμάτευση μέσω blog δεν γίνεται

 
 
Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα, η οποία απαντά με μίνι διάβημα στα κείμενα Τόμσεν και Όμπστφελντ. Έντονα παράπονα από το υπουργείο Οικονομικών, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συντάσσονται με την ελληνική θέση. Η ατζέντα του ΔΝΤ και η σημερινή πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης
 

“Διαπραγμάτευση μέσω blog, δεν μπορεί να γίνει” διεμήνυσε σήμερα η ελληνική πλευρά, με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ να προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Πολ Τόμσεν λέγοντας ότι “απλά ήθελε να διατυπώσει τη θέση του ΔΝΤ και όχι να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση”.

 

Στόχος του νέου γύρου συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών είναι τις επόμενες ημέρες να κλείσει η συμφωνία για όσο τον δυνατόν περισσότερα σημεία του Staff Level Agreement. Μεταξύ αυτών είναι και ο προϋπολογισμός του 2018.

Ειδικότερα, σε βαρύ κλίμα και με δύο διαφορετικές ατζέντες ξεκίνησε σήμερα ο τρίτος γύρος των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών με νέο στοιχείο την σαφή υποστήριξη της ΕΕ στις ελληνικές θέσεις. Με βάση την ατζέντα που ακολουθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα οι συναντήσεις που ξεκίνησαν σήμερα και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες έχουν ως στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της πρώτης αξιολόγησης.

«Θα προσπαθήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες να κλείσουμε όσα περισσότερα από τα διαρθρωτικά θέματα μπορούμε και φυσικά τους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018» έλεγε μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Το δύσκολο θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας παραμένουν τα εργασιακά αφού από και η ομάδα της Ευρωπαϊκής επιτροπής ζητά την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από το 5% στο 10% σε αντάλλαγμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, οι αποστάσεις που χωρίζουν τους Ευρωπαίους δανειστές από την Ελλάδα είναι μικρές, αφορούν το 2018 και δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ.  ευρώ.

Ωστόσο, το αγκάθι που προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο διάλογο είναι οι παροχή των 617 εκατ.  ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη και η οποία αιφνιδίασαν όχι τόσο ως κίνηση αλλά ως χρόνος αφού ακόμη το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1 % του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για φέτος δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη από την Eurostat . Σε ότι αφορά την αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντίρρηση αφού αποδέχονται το οικονομικό και κοινωνικό βάρος που έχουν επωμιστεί από την προσφυγική κρίση .

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά την σημερινή συνάντηση αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την στάση που κράτησαν οι δανειστές

Η ατζέντα με το ΔΝΤ

Ο τρίτος εταίρος της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ, μετά το χθεσινό άρθρο των κκ. Ομπσφελντ και Πολ Τόμσεν ήταν σήμερα σαφώς πιο συγκρατημένο .

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται με αναρτήσεις σε Blog με τους εκπροσώπους του Ταμείου να δικαιολογούνται ότι η ανακοίνωση δεν έγινε για να δυσκολέψουν την διαπραγμάτευση αλλά για να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις του Ταμείου.

Κάτι τέτοιο είναι ελάχιστα πιστευτό λόγω του χρόνου της ανακοίνωσης του. Θα έπρεπε δηλαδή το ταμείο να είχε παρουσιάσει τις θέσεις του και στο τελευταίο Eurogroup όταν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης επιβεβαίωναν ότι η Ελλάδα υποχρεούται να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση και όχι μια μέρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πραγματικός στόχος είναι να βρίσκονται στο τραπέζι τα νέα μέτρα που ζητά το Ταμείο ειδικά για την μείωση των συντάξεων και της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος οι οποίες θα πρέπει « μάλιστα για λόγους αξιοπιστίας του προγράμματος» να ψηφιστούν άμεσα όπως αναφέρονταν στο κείμενο των δύο στελεχών του ταμείου .

Σε άρθρο απάντηση του ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεφε την ευθύνη για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο Ταμείο το οποίο από την μια αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει υψηλά πλεονάσματα αλλά παρόλα αυτά βρίσκει εύκολη λύση να θωρακίσει την αξιοπιστία των προβλέψεων του με νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα

Η διπλή ατζέντα της διαπραγμάτευσης δεν αφήνει πολλές πιθανότητες για τεχνική συμφωνία πριν τις αρχές του 2017.

 
Περισσότερα: ΔΝΤ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER