Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,3% το 3ο τρίμηνο

 
 
Ανάπτυξη καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο γ' τρίμηνο κυρίως λόγω τουρισμού, ενώ αναθεώρησε και την πρόβλεψη για το β' τρίμηνο
 

Στις προβλέψεις της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί ριζικά εκ των υστέρων και την πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για το οποία καταγράφει πλέον ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 0,8% του ΑΕΠ που είχε δώσει με τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου κυρίως λόγω της τουριστικής έκρηξης του περασμένου καλοκαιριού .

 Στην προβλέψεις της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί ριζικά εκ των υστέρων και την πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για το οποία καταγράφει πλέον ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 0,8% του ΑΕΠ που είχε δώσει με τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 Με τον διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου στο 1,6% του ΑΕΠ ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης συμπεριλαμβάνοντας και το πρώτο τρίμηνο ( καταγράφηκε ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ ) διαμορφώνεται στο 1,1% του ΑΕΠ για τα τρία τρίμηνα του χρόνου . Πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου του χρόνου.

 Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 βασίστηκε αποκλειστικά στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ( όπου περιλαμβάνεται και ο τουρισμός ως υπηρεσία ) οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 7,8% η οποία αναλύεται σε αύξηση 2,8% σε εξαγωγές αγαθών και 12,6% σε εξαγωγές υπηρεσιών Κατά τα λοιπά στοιχεία που διαμορφώνουν την εξέλιξη του ΑΕΠ.

 Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1%

 Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,5%

 Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3%

 Σε τριμηνιαία βάση με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία τα ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασε αύξηση 0,3%. Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε και στην τριμηνιαία σύγκριση από την αύξηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5% γεγονός στο οποίο συντέλεσε κυρίως ο τουρισμός.

 Κατά τα λοιπά η συνολική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε μείωση κατά 0,1% οι επενδύσεις μειώθηκαν επίσης κατά 0,6% ενώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%.

 Η αναθεώρηση όλων των τριμήνων έγινε με βάση την μεθοδολογία ESA 2010 λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΤΕ Οκτωβρίου 2017) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

ΥΠΟΙΚ: Αρχική η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ

Για αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τη χαμηλότερη των κυβερνητικών προσδοκιών αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 1,3% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο. Το ΥΠΟΙΚ συνιστά αναμονή για το τελικό αποτέλεσμα.

«Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017» αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατεία Συντάγματος.

«Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017» τονίζει το υπουργείο. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο θα πρέπει να ξεπεράσει του 2% του ΑΕΠ βάσει των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων της Αρχής.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER