Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Τρέχουν τώρα για να μη γίνει ΔΕΣΦΑ και ο ΑΔΜΗΕ

 
 
Τα προβλήματα που συνάντησε η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, φτάνοντας τελικά στο ναυάγιο, προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση και προχωρά τις διαδικασίες για την πιστοποίηση του Διαχειριστή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα
 

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις προθεσμίες που τρέχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος του εγχειρήματος αφορά την προβλεπόμενη από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. πιστοποίηση του διαχειριστή.

 

Το γεγονός ότι ο αγοραστής του 24% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όμως είναι στρατηγικός επενδυτής (έχει δηλαδή αυξημένο ρόλο στο management της εταιρείας), είναι κινεζική εταιρεία, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς  για επενδυτές που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. υπάρχουν ειδικές προβλέψεις στην κοινοτική οδηγία.

Όπως έδειξε και η εμπειρία της υπόθεσης του ΔΕΣΦΑ, το θέμα μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας ακόμη και για την επιτυχή ολοκλήρωση της απόσχισης, γεγονός που ήδη λαμβάνεται υπόψη στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και παρότι στο νέο μετοχικό σχήμα του διαχειριστή, η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή είναι μειοψηφική, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για επενδυτή από τρίτη χώρα, εκτός Ε.Ε. Βεβαίως η State Grid έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πιστοποίηση εξαιτίας της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της πορτογαλικής εταιρείας EDP (για την ακρίβεια στο Διαχειριστή REN), γεγονός που κάνει τα πράγματα για τον ΑΔΜΗΕ λίγο πιο εύκολα.

Τώρα, ως προς την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πέραν του κεφαλαίου State Grid, ο διαχειριστής καλείται να αλλάξει μοντέλο και να μεταβεί από το προηγούμενο καθεστώς του Ανεξάρτητου  Συστήματος Μεταφοράς (IPTO) στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό (ownership unbundling). Η αλλαγή κάθε άλλο παρά απλή είναι, αφού στην ουσία έχουμε διαφορετικό σκοπό της διαδικασίας: στο προηγούμενο καθεστώς, ITO, η έμφαση δινόταν στην ανεξαρτησία από τη ΔΕΗ, ενώ στο ownership unbundling εξετάζονται οι μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην εταιρεία και ποια επίδραση μπορεί να έχουν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος κ.λπ.

Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και να ενημερωθεί ο νέος στρατηγικός επενδυτής , δηλαδή η κινεζική State Grid, εκπρόσωποι της οποίας θα βρίσκονται αύριο Τετάρτη στην Αθήνα.

Η εξασφάλιση της πιστοποίησης αποτελεί ένα ακόμη βασικό κομμάτι του παζλ που θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, δηλαδή σε περίπου 3,5 μήνες από σήμερα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί – ή έστω να έχει μπει στην τελική ευθεία με λυμένα τα βασικά εμπόδια – η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η νούμερο ένα προτεραιότητα αφορά την πολύπλοκη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, η οποία προορίζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, με μέτοχο όχι τη ΔΕΗ, αλλά τους μετόχους της ΔΕΗ.

Ήδη η Deloitte έχει αναλάβει το εξαιρετικά απαιτητικό τεχνικό κομμάτι της προετοιμασίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ανέφικτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί από την τρόικα. Στόχος πάντως είναι στο διάστημα που μεσολαβεί να έχει γίνει η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος και να έχουν ξεπεραστεί τυχόν τεχνικά εμπόδια, απομακρύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την εναλλακτική, που βάσει συμφωνίας θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη επαρκής πρόοδος ή μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η εναλλακτική λύση αφορά την πώληση του 100% των μετοχών που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ. 

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER