Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Επικύρωσε αποφάσεις για πρόστιμα στις φαρμακευτικές Roche και Novartis

 
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε πρόστιμο που είχε επιβάλει το ιταλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στους φαρμακευτικούς ομίλους Roche και Novartis
 

Οι δικαστές έκριναν ότι η σύμπραξη των δύο κολοσσών για να μειωθεί η χρήση συγκεκριμένου φαρμάκου προκειμένου να αυξηθεί η χρήση άλλου σκευάσματος, αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ελεύθερο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

 

Ειδικότερα, η σύμπραξη των φαρμακευτικών ομίλων Roche και Novartis για τη μείωση της οφθαλμολογικής χρήσης του φαρμάκου Avastin και την αύξηση της χρήσης του Lucentis, κρίθηκε ως μη νόμιμη.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η πρακτική μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι η απόφαση εκδόθηκε σε απάντηση προδικαστικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ιταλίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξηγεί ότι τα δύο φάρμακα Avastin και Lucentis παράγονται από την εταιρεία Genentech, που ανήκει στον όμιλο Roche.  Όμως, η Roche διαθέτει στο εμπόριο μόνο το Avastin. Αντίθετα, η Genentech ανέθεσε την εμπορική εκμετάλλευση του Lucentis στη Novartis.

Και τα δύο φάρμακα είχαν άδεια από την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στο Lucentis η άδεια αφορούσε στη θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων και στο Avastin στη θεραπεία ογκολογικών παθήσεων. Όμως, «χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων λόγω της χαμηλότερης τιμής του από την τιμή τού Lucentis».

 

Σημειώνεται ότι το 2014, η αρμόδια ιταλική επιτροπή για τον ανταγωνισμό επέβαλε πρόστιμο στις δύο εταιρείες, ύψους πάνω από 90 εκατ. ευρώ το καθένα. Αιτία του προστίμου ήταν η σύμπραξη των εταιρειών για την τεχνητή διαφοροποίηση των δύο φαρμάκων.

Η επιτροπή θεώρησε ότι τα δύο φάρμακα είναι από κάθε άποψη ισοδύναμα. Όμως, η εταιρείες επιδίωκαν «στη διάδοση ανακοινώσεων ικανών να δημιουργήσουν ανησυχία στο κοινό ως προς την ασφάλεια των οφθαλμολογικών χρήσεων του Avastin για να προκαλέσουν μετατόπιση της ζήτησης στο Lucentis».

Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι η πρόσθετη επιβάρυνση στο ιταλικό σύστημα μόνο για το 2012 ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της έφεσης που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες κατά των προστίμων, ενώπιον του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες είχαν στόχο να περιορίσουν τη συμπεριφορά τρίτων, κυρίως των γιατρών, ώστε να μειώνουν τη συνταγογράφηση του Avastin προς όφελος του Lucentis, πρακτική μη συμβατή προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Φωτό: ΑP Photo/Keystone, Steffen Schmidt, File, AP Photo/KEYSTONE/Markus Stuecklin)

 
Περισσότερα: Novartis

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER