Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Whole Foods: Πώς κατάφερε να γίνει μια παγκόσμια αυτοκρατορία τροφίμων

 
 
Γνωρίστε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της Whole Foods
 

Από την αρχή της ίδρυσης της Whole Foods, ο CEO και συνιδρυτής John Mackey κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία από μικρό κατάστημα φυσικών τροφίμων σε ένα διεθνή γίγαντα.

 

Μάλιστα, το πρώτο κατάστημα διέθετε μόνο 19 υπαλλήλους, ωστόσο η εταιρεία είχε φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης και με τα χρόνια άνοιγε ολοένα και περισσότερα σημεία πωλήσεων σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, έχει εξαγοραστεί από την Amazon, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στην αλυσίδα, όμως είναι εξίσου σημαντικό να δούμε τι έχει καταφέρει έως τώρα:

Η ίδρυση της Whole Foods

Το 1978, ο John Mackey άνοιξε το Safer Way Natural Foods στο Ώστιν του Τέξας. Μέχρι το 1980, είχε συγχωνευθεί με ένα άλλο τοπικό κατάστημα φυσικών ειδών διατροφής, το Clarksville Natural Grocery προκειμένου να ανοίξει το πρώτο Whole Food Market.

Η ανάπτυξη

Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των Whole Foods προήλθε από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Η εταιρεία συνήθιζε να «κάνει άνοιγμα» σε νέες αγορές, αγοράζοντας μια τοπική αλυσίδα και μετατρέποντάς την σε ένα μεγάλο κατάστημα. Μέχρι το 1984, η Whole Foods είχε επεκταθεί στο Χιούστον και μετρούσε 600 υπαλληλους, ενώ έπειτα από τέσσερα χρόνια, το 1988, η αλυσίδα αγόρασε την Whole Food Company στη Νέα Ορλεάνη, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη της επέκταση έξω από το Τέξας.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Στις 23 Ιανουαρίου του 1992, η Whole Foods μπήκε στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης 2,125 δολάρια ανά μετοχή. Την εποχή εκείνη, η αλυσίδα είχε 12 καταστήματα στο Τέξας, την Καλιφόρνια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Λουιζιάνα. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί και στα βορειοανατολικά.

(Φωτό:AP / Matt York)

Διαβάστε τη συνέχεια στο FortuneGreece

 
Περισσότερα: Fortunegreece

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network