Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

H 'κατάρα' του Ιανουαρίου στην αγορά εργασίας

 
 
Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 29.817 θέσεις, τον Ιανουάριο 2017, σύμφωνα με την «Εργάνη». Προβληματισμός στο υπουργείο Εργασίας
 

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιανουάριο 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

 

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο μήνας Ιανουάριος παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στα στοιχεία της Εργάνης φαίνεται πως το 2014, ο μήνας Ιανουάριος είχε παρουσιάσει θετικό ισοζύγιο. Επιπλέον, η διαχρονική μελέτη του δείκτη δείχνει πως η φετινή είναι η υψηλότερη "αιμορραγία" στα χρόνια των μνημονίων και συνολικά τα τελευταία 16 χρόνια.

Στα λοιπά στοιχεία ενώ οι γυναίκες υπολείπονται σημαντικά στις νέες προσλήψεις έναντι των ανδρών, οι αποχωρήσεις και οι απολύσεις στο ανδρικό φύλο είναι αρκετά πιο αυξημένες. Το ισοζύγιο ωστόσο προσλήψεων, αποχωρήσεων μοιάζει να καταλήγει περίπου στον ίδιο αριθμό ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται και ο τρόπος που διαμοιράζονται οι αποχωρήσεις και οι προσλήψεις αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, δείτε στον πίνακα παραπάνω πώς διαμορφώθηκε το ισοζύγιο αυτό ανά Περιφέρεια, με τις περισσότερες προσλήψεις αλλά και αποχωρήσεις να αφορούν όπως είναι φυσικό στην Αττική.

Τι εξετάζει το υπουργείο;

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζει ότι παρακολουθεί με προσοχή τις μεταβολές στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα μετά από ένα έτος, το 2016, το οποίο ολοκληρώθηκε με την καλύτερη επίδοση από το 2001, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατά 136.260 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την επίδοση του Ιανουαρίου του 2017, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται, κυρίως, από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965). Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό, λόγω της εορταστικής περιόδου.

Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις/απολύσεις/λύσεις συμβάσεων ανήλθαν σε 33.000, ενώ, τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας.

 

ME ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

 

 
Περισσότερα: Ανεργία

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER