Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017
 
 
 
 

Μην τα χάσετε

 

 

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι κοινωνικές παροχές

 
 
 
Τα στοιχεία των δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιεύει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Τι ποσοστό από αυτές τις δαπάνες καταλήγει σε συντάξεις και επιδόματα υπερηλίκων;
 

Την έκθεση της για την εξέλιξη των δαπανών στην κοινωνική προστασία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και κυρίως αναφορικά με το ποσοστών αυτών που καταλήγει σε συντάξεις. Η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή διαπιστώνει πως από το 2011, η Ευρώπη των 28 σημείωσε αναιμική αύξηση κοινωνικών δαπανών 0,4% (28,3% το 2011, 28,7% του ΑΕΠ το 2014). Η Eurostat έλαβε υπόψη της για την έρευνα τις κρατικές δαπάνες και την κοινωνική ασφάλιση.

 

Όπως είναι φυσικό, οι αντιθέσεις από χώρα σε χώρα είναι και σε αυτό το πεδίο τεράστιες, με τη Γαλλία να δαπανά 34,3% του ΑΕΠ για το σκοπό αυτό, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (31,9%), την Ολλανδία (30,9%), το Βέλγιο (30,3%), την Αυστρία και την Ιταλία με 30%. Η χώρα μας βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με δαπάνες πέριξ του 26% μεταξύ των χωρών του νότου, της Ισπανίας δηλαδή και της Πορτογαλίας.

Card  

Πρωταθλήτρια σε συνταξιοδοτικές δαπάνες η Ελλάδα

Η έρευνα υπολογίζει και το ποσοστό των δαπανών ανά είδος κοινωνικής προστασίας. Έτσι, στην περίπτωση των συντάξεων και των επιδομάτων λόγω ηλικίας, η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση. Για την ακρίβεια, από το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής (το 26% του ΑΕΠ δηλαδή που κατευθύνεται σε κοινωνικές παροχές), η χώρα μας ξοδεύει 65% σε δαπάνες υπέρ συντάξεων, ακολουθούμενη από την Πολωνία (60,4%), την Ιταλία (58,6%), την Πορτογαλία (57,5%) και την Κύπρο (55,5%).

Όπως είναι λογικό, αντίστοιχα οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα βρίσκονται στο ναδίρ, με τη χώρα μας και την Κύπρο να ξοδεύουν τα λιγότερα χρήματα στην περίθαλψη (26,1% και 23,3% αντίστοιχα). Αντίθετα, στις πρώτες θέσεις σε κοινωνικές δαπάνες στην υγεία βρίσκεται η Ολλανδία (42,3%) και η Γερμανία (42,8%).

Μηδαμινές είναι οι δαπάνες στην Ελλάδα και στο θέμα της προστασίας από τον οικογενειακό και κοινωνικό αποκλεισμό (0,2%), σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, που δαπανά για το ίδιο θέμα 7,7%.

 
Περισσότερα: Συντάξεις

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 247 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
comments powered by Disqus