Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

FAZ: Η υπερβολική επιείκεια στην Ελλάδα θα κοστίσει 100 δισ. ευρώ

 
 
Αν οι πιστώτριες χώρες επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά, ισχυρίζεται η FAZ
 

Αν οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά.

 

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Αν καταφέρει πλεόνασμα 1,5%, όπως ζητάει το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό το ποσόν τουλάχιστον ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έπρεπε να επωμισθούν το πρόσθετο αυτό βάρος. «Και αυτό θα ήταν περίπου ένα νέο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο Σπαν.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ δηλώνει στην FAZ:

«Και μόνον αυτός ο χονδρικός υπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα». Τα προβλήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να μετατεθούν για μια ακόμη φορά στους ώμους των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας.

«Πάντως εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε ούτε σε ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους ούτε σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε τέτοιο ύψος», τονίζει ο εκπρόσωπος. Για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο στη Θεσσαλονίκη

 

Σίγουρα δεν ήταν ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει σε ολοσέλιδο άρθρο της η Tageszeitung του Βερολίνου, πάντως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτούν με 10 εκατομμύρια ευρώ το καθένα το νέο Μουσείο στη Μνήμη του Ολοκαυτώματος που θα χτιστεί στα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με πλούσιο εβραϊκό στοιχείο μέχρι τη δεκαετία του '30 του περασμένου αιώνα. Το οικόπεδο διαθέτουν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι.

Οι περισσότεροι από τους 50.000 Εβραίους της πόλης εκτοπίστηκαν τον καιρό της Κατοχής και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Νταβίντ Σαλτιέλ τονίζουν στην TAZ ότι σκοπός δεν είναι απλά ένα μουσείο που θα υπενθυμίζει τη μοίρα των Εβραίων της πόλης, αλλά ένα εκπαιδευτικό κέντρο κατά του ρατσισμού και του φανατισμού. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Πηγή: Deutsche Welle

 
Περισσότερα: Σόιμπλε

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER