Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Γιούνκερ: Ο Σόιμπλε τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας την κρίσιμη στιγμή

 
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας στην κρίσιμη στιγμή υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει μάλιστα ότι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τη στάση Σόιμπλε ως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild Zeitung (και Bild online) ερωτηθείς αν οι υπερχρεωμένες χώρες «χαίρονται», όπως λένε, πολύ πρόωρα για το τέλος της θητείας Σόιμπλε ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Γιούνκερ απάντησε πως οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε επίσης υπέρ των συμφερόντων τους την κρίσιμη στιγμή και πως η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα για τον Σόιμπλε και τη Γερμανία δεν έχει συχνά σχέση με την πραγματικότητα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει πως αποτελεί και γερμανικό παραμύθι το ότι μόνον ο Σόιμπλε έχει υποστηρίξει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σημειώνει ότι ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών διαδραματίζει στην Ευρώπη έναν ρόλο που προωθεί τη συναίνεση και καταλήγει ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Σόιμπλε θα γίνει ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Βουλής.

Σε ερώτηση αν μια ενδεχόμενη αδιάλλακτη στάση του κόμματος FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) έναντι των υπερχρεωμένων κρατών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ απαντά ότι η CDU (η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ) είναι ένα έμπειρο ευρωπαϊκό κόμμα, ότι δεν μπορεί να διακρίνει πρόθεση απομάκρυνσης των Πρασίνων από την Ευρώπη (το αντίθετο ισχύει, λέει) και εκφράζει την ευχή το FDP να θυμηθεί ότι είναι το κόμμα του Χανς Ντίντριχ Γκένσερ.

Για την προσφυγική κρίση, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και την απόφαση της Γερμανίας, το 2015, να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η Γερμανία έπραξε σωστά και ότι αυτή η στάση ανθρωπισμού την τιμά.

Προσθέτει ότι περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής στηρίζουν τους 100.000 εθνικούς συνοριοφύλακες και τις περιπολίες σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία και ότι η Ευρώπη είναι και παραμένει μια ήπειρος της αλληλεγγύης.

Φωτό: AP Photo/Martin Meissner)

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER