Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες ως το 2021

 
 
"Πράσινο φως" από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για μικρές αυξήσεις των δημόσιων δαπανών έως το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
 

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σταδιακά έως το 2021 χωρίς να αυξήσει το δημόσιο χρέος, εμμένοντας στον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να αυξήσει περισσότερο τις επενδύσεις για υποδομές και τις αμυντικές δαπάνες.

 

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ ενέκρινε σήμερα το προκαταρκτικό πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2018 και το δημοσιονομικό πρόγραμμα έως το 2021, όπως προτάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters, η Γερμανία θα αυξήσει τις συνολικές δαπάνες το 2018 κατά 1,9% στα 335,5 δισ. ευρώ, με τα επιπλέον κονδύλια να αφορούν κυρίως στην ενσωμάτωση των μεταναστών, την αναπτυξιακή βοήθεια, την άμυνα και την εγχώρια ασφάλεια.

Οι δαπάνες για την άμυνα, που ανήλθαν σε 35,13 δισ. ευρώ το 2016, θα αυξηθούν στα 38,45 δισ. ευρώ το 2018, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,23% του ΑΕΠ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να επιτύχουν τον στόχο για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ. Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν ελαφρά στα 35,7 δισ. ευρώ το 2018 από 36,1 δισ. ευρώ φέτος, για να αυξηθούν στα 36,2 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Από το 2019 έως το 2021, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τις συνολικές δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ επιπλέον στα 355,6 δισ. ευρώ.

Καθώς τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το κόστος δανεισμού να συνεχίσει να παραμένει χαμηλό, το δημοσιονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει την ανάγκη νέου καθαρού δανεισμού έως το 2021. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει στις 28 Ιουνίου το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η Γερμανία κινείται προς μία πολύ αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο. Ένας αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός, υπό τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2018 και των επόμενων ετών μπορεί να αναθεωρηθούν, εφόσον αναλάβει την εξουσία ένας νέος συνασπισμός. 

Η γερμανική οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό το Α' τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα στις αρχές του 2017 και είναι πιθανόν να αναπτυχθεί με ισχυρότερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% σε τριμηνιαία βάση τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, χάρη στις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους πρόσφυγες, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση και τις υψηλότερες επενδύσεις για κατοικίες.

«Ύστερα από μια καλή αρχή, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί με επιταχυμένο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παγκόσμιες συνθήκες και οι εθνικοί δείκτες υποδηλώνουν μέτρια αύξηση στις γερμανικές εξαγωγές, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά θεμελιώδη για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης καλά.

Οι δείκτες κλίματος επίσης υποδηλώνουν καλύτερες οικονομικές προοπτικές και το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των λιανεμπόρων παρέμεινε συνολικά θετικό, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το 2016, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%, τον ισχυρότερο εδώ και πέντε χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί φέτος στο 1,4%, κυρίως λόγω λιγότερων εργάσιμων ημερών.

πηγή φωτογραφίας: AP/ MARKUS SCHREIBER            

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER