Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ξαναχτίζει ο Μιχάλης Σάλλας

 
 
Ένα δίμηνο μετά την αποχώρησή του από τον Όμιλο Πειραιώς, ο ισχυρός άνδρας και δημιουργός του, κ. Μιχάλης Σάλλας, χτίζει πάνω σε στέρεες βάσεις τα νέα του σχέδια
 

Oταν πριν από δύο μήνες ακριβώς, ανακοινώθηκε προς έκπληξη της αγοράς, ότι ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας και δημιουργός του Ομίλου Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, έμπαινε στρατηγικός επενδυτής με 15% στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, δικαίως όλοι όσοι τον ήξεραν, έλεγαν ότι ήταν μόνο η αρχή.

 

Το news247  έγραψε τότε ότι εκείνο το 15% θα μπορούσε «να αποτελέσει τη «μαγιά» για την υλοποίηση σχεδίων που αν μη τι άλλο θα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του γνωστού τραπεζίτη, που ξέρει το τραπεζικό σύστημα απέξω κι ανακατωτά και που για πάνω από μια εικοσαετία, έχει την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων και ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών».

Η χθεσινή ειδησεογραφία φέρνει τη μεγάλη συνεταιριστική τράπεζα και πάλι στο προσκήνιο, με την πρωτοβουλία του Μιχάλη Σάλλα να αυξήσει τη συμμετοχή του σε αυτή, στο 21,50%, εισρέοντας νέα κεφάλαια. Ως στρατηγικός πλέον επενδυτής, ο κ. Σάλλας κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορήγηση της απαιτούμενης έγκρισης, κάτι που αναμένεται να δώσει «φτερά» στα νέα σχέδια Σάλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα συνεργάζεται με πάνω από 83.000 συνεταιρισμούς, έχει μεγάλο ύψος καταθέσεων και στηρίζει με παροχή ρευστότητας μικρομεσαίες ελληνικής επιχειρήσεις.

Το προφίλ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας

Με 47 καταστήματα στην Κρήτη και 54 πανελλαδικά, δίνει το παρών στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους οποίους χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα, καθώς το 85% του δανειακού της χαρτοφυλακίου απευθύνεται σε μμε.

Συνολικά τα δάνειά της ανέρχονται σε 1,6 δις ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1 δις ευρώ. Το ενεργητικό της είναι αξίας 1,4 δις ευρώ.  Απασχολεί 391 άτομα.

Το 2015, τα μετά φόρων κέρδη της Παγκρήτιας ανήλθαν σε 3 εκατ ευρώ. Καταστήματα διατηρεί και στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Μήλο. Στην Κρήτη, το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις φθάνει το 13% και στο Νομό Ηρακλείου ξεπερνάει το 20%.

Με 21,50% στην Παγκρήτια ο Μ. Σάλλας

Οπως ανακοινώθηκε χθες, «με επιτυχία και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος έλεγχος στοιχείων της Παγκρήτιας Τράπεζας (due diligence - AQR), βάσει του Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) που είχε υπογραφεί στις 29/11/2016 με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Τράπεζας ως Στρατηγικός Επενδυτής.

Κατόπιν τούτου, η εταιρεία LYKTOS PARTICIPATIONS A.E. αποφάσισε τη συμμετοχή της στην Αύξηση Κεφαλαίου της Παγκρήτιας, καταθέτοντας ήδη το ποσό της συμμετοχής της στον ειδικό λογαριασμό Αύξησης Κεφαλαίου της Τράπεζας, που της επιτρέπει να αποκτήσει ποσοστό 21,50% του συνεταιριστικού της κεφαλαίου.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου έκανε αποδεκτή τη συμμετοχή του Στρατηγικού Επενδυτή.

Παράλληλα και με βάση όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, κατατέθηκε από τον Στρατηγικό Επενδυτή αίτηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή της σχετικής έγκρισης, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα δυναμική πορεία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο μέλλον.

Χαρακτηρηστικό είναι ότι είχε ορισθεί ως deadline η 31η Ιανουαρίου, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα της πρώτης συμφωνίας (για το 15%).

 
Περισσότερα: Τράπεζες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER