Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Οι φτωχοί θα βγουν κερδισμένοι απ’ την κατάργηση των χρημάτων

 
 
Η απονομισματοποιήση θα βοηθήσει στην εξάλειψη της εγκληματικότητας σύμφωνα με τον Κένεθ Ρογκόφ
 

(Πηγή: Fortunegreece)

Οι κοινωνίες που δε χρησιμοποιούν μετρητά θα μπορούσαν να είναι η λύση για τη μείωση της ανισότητας, προτείνει κορυφαίος οικονομολόγος, με μείωση της εγκληματικότητας δυνητικά και καθιστώντας πιο διαφανείς πρακτικές εργασίας.

 

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ, συγγραφέας του The Curse of Cash, θεωρεί ότι όσοι βρίσκονται στο κατώτερο οικονομικό επίπεδο θα είναι οι πιο κερδισμένοι της απονομισματοποιήσης, δείχνοντας ως πρότυπο το σκανδιναβικό μοντέλο.

Οι σκανδιναβικές χώρες είναι η «αιχμή του δόρατος» των λεγόμενων cashless οικονομιών, δήλωσε ο Ρογκόφ, ο οποίος έχει εργαστεί ως σύμβουλος για την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Τα επίπεδα διαφθοράς και ανισότητας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο στη Σκανδιναβία, όπου μόνο το 5% των χρημάτων που κυκλοφορούν είναι τα μετρητά.

Τα πειράματα για τη μείωση των μετρητών δεν στέφθηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες, όπως στην Ινδία, όπου η υποδομή είναι λιγότερο ανεπτυγμένη και η απονομισματοποιήση προκάλεσε ξαφνικό σοκ στην οικονομία της χώρας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι  αποφάσισε τη κατάργηση των χρημάτων και ακύρωσε περίπου το 86% του νομίσματος της χώρας, προκαλώντας «παράλυση» στην οικονομία με χαμένες ημέρες εργασίας, και δημιουργώντας ατελείωτες ουρές στις τράπεζες όπου οι κάτοικοι ήθελαν να αλλάξουν τα νομίσματα τους.

Ο Ρόγκοφ, όμως, θεωρεί πως η σταδιακή εφαρμογή του συστήματος σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποδομή, η κατάργηση των φυσικών χρημάτων θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στο σοβαρό πρόβλημα της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών που εργάζονται σε περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και οι οποίοι πληρώνονται με «μαύρα» χρήματα και χωρίς ασφάλεια.

Ωστόσο ο οικονομολόγος συνεχίζει να βλέπει κάποια οφέλη στα μετρητά. Ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg ότι τα μετρητά θα πρέπει να παραμείνουν η «εναλλακτική λύση» σε περίπτωση ψηφιακών διαταραχών.  Τα φυσικά νομίσματα είναι επίσης χρήσιμα για τις μικρές αγορές, όπως δήλωσε, ιδιαίτερα για τις συναλλαγές κατά τις οποίες οι καταναλωτές επιθυμούν κάποια μυστικότητα, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που κάποιος κύριος θέλει να αγοράσει δώρο στην ερωμένη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

Πώς σχολιάζουν οι φοροτεχνικοί το «θρίλερ» με τα μπλοκάκια
Ιπτάμενα αυτοκίνητα στην πόλη; Η Airbus θέλει να το κάνει πραγματικότητα
Η Samsung βρήκε την αιτία της ανάφλεξης των Note 7
 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER